Thursday, March 31, 2011

Hadiah Istimewa Hari Lahir

click kat gambar tau kalau tak nampak :D


oh hari selasa lepas birthday I. siapa tak wish lagi CEPAT wish sekarang!! okay tak payah kalau tak ikhlas -___-''

dulu I rasa ayat 'semoga panjang umur dan di murahkan rezeki' adalah pakej sewaktu mengucapkan selamat hari lahir. tapi setelah umur I meningkat dewasa dan menjadi semakin matang ni barulah I sedar bahawa itulah doa dan hadiah terbaik ketika hari lahir.

meskipun tak aci sebab di facebook ada reminder, I sangat berterima kasih kepada yang sudi bukak profile I dan wish. I rasa macam beriban jugak lah yang wish. tak percaya anda kira lah sendiri. dua hari tu nak reply semua. bukan lah exact dua hari namun dua hari ketika waktu senggang hee. so TERIMA KASIH semua!! :)

di kesempatan ini I juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada mak dan abah tercinta kerana masih menanggung I cukup sempurna semuanya even umur dah 22 T__T , adik beradik yang beri dan tak beri hadiah namun hadiah kasih sayang itu adalah bermakna, kezutan-kezutan yang diberikan oleh bakal suami, rakan-rakan tersayang yang sanggup jumpa I dan rancang nak jumpa seperti bella yang I hidu something fishy that you are up to tomorrow dan supervisor tempat I praktikal yang sedang membaca, I love your gift, thank you so much! 

okay bye for now! good day :D



Wednesday, March 23, 2011

Ia Bukan Segalanya

hari ni result SPM akan di umumkan. walaupun I tak ambil tapi I berdebar-debar sebab adik I, Asyikin yang ambil exam tu. biasalah tu. bukan kakak ibu bapa sahaja yang teruja, tetapi makcik pakcik sepupu sepapat dan jiran-jiran juga lebih teruja.

jikalau adik-adik kurang berpuas hati dengan result, jangan lah berputus asa. it is not the end of the world anyway. so JANGAN nak lompat bangunan atau main toreh-toreh. perjalanan adik-adik masih panjang lagi. adik tak kahwin lagi kan. best oh kahwin. hiks. SPM bukan segalanya okay? memang cikgu-cikgu suka cakap SPM penentu masa depan. guess what, diorang saja je cakap macam tu nak suruh adik-adik buat betul-betul. penentu masa depan yang di maksudkan ialah bidang yang lebih khusus yang bakal adik ceburi.

masa akak (eceh) spm dulu akak dapat 6a 5b je. pun begitu akak bersyukur kerana berbaloi lah sebab akak memang kuat tidur dan sengaja tak pergi sekolah/tuition atau dalam erti kata lain ponteng. oh mak I really hope you will never ever read this because I've changed :p mungkin kalau akak rajin 16a atau 60a pun dalam tangan. tapi buat apa nak menyesali apa yang sudah terjadi, hidup mesti lah di teruskan :)

sekarang banyak sangat kolej atau universiti di negara kita ni. yang penting keazaman adik-adik untuk teruskan belajar. kalau tak nak belajar, pergi lah institut yang menawarkan kursus kemahiran. cuma buat masa sekarang iaitu dua tiga hari jangan bukak tv atau baca surat khabar. meleleh air mata tak pasal-pasal kang.

okay lah, kalau adik-adik nak nasihat dari orang muda macam akak ni, pm facebook akak ye. tiada bayaran di kenakan. hihi.

thanks for reading! good day! bye for now.

Tuesday, March 22, 2011

Maafkan Aku Kerna Menyakitimu

I telah buat sesuatu di luar jangkaan.  I tak suka orang buat, tapi I buat jugak. Apa nak jadi ni T__T

Tapi seriously I tak sengaja. Waktu tu, kemarahan telah menyelubungi diri ini. Sila lah jangan salahkan I tapi salahkan kemarahan I itu sendiri.

Nak di jadikan cerita, I pergi lah sebuah saloon sebab dah lama sangat tak buat rambut. Pastu I tak nak potong, jadi trim sahaja.

Disebabkan I leka membaca magazine pasal cintan cintun, dah siap baru I tengok cermin. I rasa nak jerit sangat sebab rambut depan I dah di potong sangat pendek!! Dahla pipi I memang tembam jadi makin terserlah ketembaman tu.

Lepas tu I serabut-serabutkan rambut I, tapi dia tak jadi serabut puuuunnnnnn sebab baru lepas treatment. Wuu sedih. I mogok lagi dengan keronyokkan resit. So di sini lah I buat that 'sesuatu' tu.

I baling resit tu kat depan saloon. Maknanya I buang sampah merata-rata! Seriously I tak pernah buat pun. Sebelum nak baling tu I sempat fikir sama ada nak buang ke tak. Tapi fikir balik sebab mestilah nanti ada orang bersihkan, maka I terus baling.

Bila dah masuk kereta I menjerit lagi. Dan baru menyesal buang sampah merata-rata. Maafkan aku bumi kerna menyakitimu. I nak banned lah kedai tu. Boleh tak I cakap nama kedai tu kat sini supaya anda yang baca tak pergi sana? Boleh tak? Boleh tak? Atau pun nanti kita sama sama bakor kedai tu. Kita bakor! Kita bakor! Bakor jiee!!

Sekarang self esteem I dah turun nak salahkan siapa? Tukang potong? Magazine? Article Cintan cintun? Penulis article? Haaa tuding jari kat orang bila sebenarnya salah sendiri sebab kenapa pergi kedai yang tak pernah pergi dan nak sangat trim rambut.

Okaylah nak merajuk balik. Thanks for reading!

Tapi jangan buang sampah merata-rata bila marah tau. Nanti anak-anak kita tak dapat menikmati keindahan alam. Sungai kita tanggungjawab kita.


ps: Jangan harap I nak upload gambor terbaru. Sedihhh. Tu lah pasal I dah lama tak berblog. Kuciwa. Namun I pasrah kerana rambut kan tumbuh semula.

Tuesday, March 15, 2011

KENTUT

adakah anda seorang yang berani melepaskan kentut di merata-rata tempat? mestilah tidak kan. kita pasti akan melepaskan angin tersebut apabila berseorangan atau ketika bersama kaum keluarga terdekat. yela, buatnya kentut tu berbunyi lagi berbau, tak ke haru? lagi-lagi kalau perempuan. oh malunya!

kalau dah TERkentut dan tak tahan sangat nak buat macam mana kan? lagi-lagi time tu sunyi, contohnya waktu nak jawab exam. tapi I pasti anda semua mesti ada teknik-teknik tertentu untuk 'cover' bunyi kentut seperti berdehem-dehem/batuk ketika kentut atau membunyikan kerusi dengan menyeretnya supaya kentut yang bakal anda lepaskan tidak jelas di dengari. ini bukan lah pengalaman tetapi pengamalan biasa oleh anda juga.

kentut atau nama glamernya Flatulence ini adalah di sebabkan oleh gas yang berlebihan di dalam salur pencernaan. Gas yang terlebih tu terhasil daripada udara yang anda tertelan ketika makan atau pun daripada makanan tidak hadam yang dipecahkan oleh bakteria dalam usus anda.

kenapa berbau? ini disebabkan oleh gas hydrogen sulfide di mana sulfur tu yang buat ia berbau. contoh makanan penyebab kentut dan yang membuat kentut anda bau semerbak ialah makanan kekacang, sayuran seperti kobis, air bergas daaaannnn ya betul. you have guessed it right. telur :) kenapa berbunyi? er er carik kat link ini --> Facts on Farts. I maaaaluuu nak cakap. hihi.

oh ye. nak tahu tak yang secara purata seorang yang sihat akan kentut 14 kali SEHARI dan kebanyakannya time tidur. so kesimpulannya kentut sahajalah ye. sebab kalau di tahan akan menyebabkan perut anda sakit. untuk meningkatkan rasa konfiden anda untuk kentut, I nak bagitahu yang lisa surihani dan megan fox pun kentut yo! so selumber saja tetapi jangan lupa 'cover' sikit :p

thanks for reading. good day!



ps: I lebih suka orang yang kentut merata-rata dari buang sampah merata-rata

Monday, March 14, 2011

Kelam kabut membawa padah!

I telah menonton Hikayat Merong Mahawangsa. Maka di sebabkan tak berapa ingat sejarah dolu-dolu, barulah I kenal siapa gerangan si Merong ni. It is a good epic movie. Tak rugi tengok dan tak ada lah rasa nak mintak yusry bayar balik duit tiket. And I don't even mind to watch it again. Jom?? I suka ayat yang Merong cakap selalu "sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua, bila dua jasad menjadi satu, hidup mati jadi bersama"

Lepas tengok movie I ke toilet. Entah macam mana I boleh masuk ke toilet lelaki. Serious I tak sengaja. Betul lah. Apa ni tak percaya. Mungkin I terasa diri I ni Merong agaknya. Merong takpe jangan mereng. Tapi I bersyukur kerana toilet kat The Gardens semua ada pintu. Yang I sempat nampak seorang lelaki sedang memilih tandas mana nak masuk. Cuba bayangkan kalau keadaan tandas itu seperti tipikal tandas lelaki dan suasana sesak di situ .............................................. okay jangan bayang dah. 

Ini bukan lah kejadian yang pertama. Nak kata rabun, memang rabun tapi I pakai contact lense. Kali pertama  kejadian seperti ini berlaku, ada makcik jaga toilet dia jerit 'dik oi, nak pergi mana tu'.

Pernah juga di pusat karaoke I keluar sebentar dari bilik untuk jawab call. Bila nak masuk bilik I bukak pintu luas-luas. I nampak ada dua orang lelaki pegang microphone dan muka mereka terkejut yang amat. Mata terbeliak dan ternganga. Kelako muka mereka. Kikiki. Erm tapi entah-entah muka I juga kelako sebegitu. Sebab I pun turut sama terkejut. I salah bilik daaa -___-''

Adakah I gelojoh? Adakah I clumsy? oh tidak. I cuma over-confident. Hihi. So, moral of the story is berhati-hati. Ok bye! Thanks for reading and good day!


ps: adik I (awek) baru buat blog. ni ha click kat nama dia Asyikin kalau nak bagi kata-kata motivasi dan semangat juga sokongan kat dia.

Tuesday, March 8, 2011

bekas kekasih

entry kali ni tak berapa nak ilmiah sangat. hanyalah isi hati seorang gadis di kala bulan mengambang. tapi pernah lah pulak berlmiah kan.

adakah ia satu perasan normal untuk merasa cemburu terhadap bekas kekasih kepada orang yang kita suka? meski tak pernah bersua muka. sua apa-apa pun tak pernah?

lepas tu kan sibuk nak tahu nama dia, duduk mana, muka dia macam mana, baik ke idok. kalau boleh nak google atau upah spy carik pasal dia. oh by the way, ye, I lah Nadia Rahimi bekas kekasih dot dot dot yang you nak tahu sangat tu (khas untuk awek dot dot dot). I dah tak ada perasaan langusung lah kat dia! *emo tetiba*

mungkin inilah yang di namakan terancam dan tercabar. ewah. sepatutnya perlulah percaya kepada si dia. kepercayaan tu adalah salah satu elemen yang penting dalam sesuatu perhubungan. tapi bagaimana kalau kepercayaan itu di khianati? pastinya hancur luluh lebur hati ku ini.

entahlah. perasaan sangsi ni berleluasa dalam diri. paranoid sikit. banyak sikit. takut kita tak memberikan yang terbaik untuknya.

maaflah. perempuan dalam sebulan akan seminggu berperangai pelik dan memang banyak pikiornya. lagi-lagi ulang tahun bakal menjelma. ok bye for now! good day!

ps: bekas kekasih si dia, I hate you. (kesian dia tak pasal-pasal -___-'')

Wednesday, March 2, 2011

Pedulik kan mereka itu

Kita tak akan dapat memuaskan hati mana-mana pihak atau sesiapa sahaja. Sebarang teguran dan kritikan yang membina harus kita pandang secara positif untuk menjadikan diri kita lebih baik. Tapi ada sahaja golongan yang suka menjatuhkan orang lain dan yang paling menyedihkan, ia di lakukan di depan orang lain!! *penuh emosi*

Pada entry kali ini, I nak berkongsi rasa. Sebenarnya, I... I ....I .... di lamun cinta! Okay poyo. I nak cakap ni. Eh tulis. Anda baca tau. Hee :p

Kadang kala orang menilai kita secara luaran, apa yang diorang nampak, dan apa yang diorang suka-suka nak rasa. Lagi haru bila orang itu mulutnya tempayan pun kalah. Habis dengan semua orang di canangnya keburukan kita.

Tapi kita tak perlu melatah sebab kita tahu kebenarannya. Kita tahu siapa dari kita. Kita kena punya kekuatan diri sendiri. Sebab benda sebegini memang boleh menjatuhkan semangat kita. Pasti keluarga dan rakan-rakan sentiasa bersama kita.

Yang I paling bengang bila ada yang sanggup mengutuk fizikal seseorang. Sampainya hati mengutuk ciptaanNya. Bagi yang benar-benar merasa rendah diri, bersyukurlah kerana lebih ramai lagi yang kurang bernasib baik. Kalau pun kita kurang dari segi fizikal, biarlah hati kita benar-benar cantik.

Pedulikkan apa orang nak kata. Allah itu kan Maha Adil. Masa yang akan menentukannya. Jadi bersabar ya.

Akhir kata, terima kasih kerana membaca.

Dah lama tak post sekali gambor. Kiki

Bye for now!


ps: yay sabtu ni pergi tengok teater Terima Kasih Chenta. Terima kasih chenta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...