Wednesday, February 23, 2011

Nafas Berbau Tak?

isu ini agak sensitif untuk diperkatakan. apatah lagi bila ada pembaca merupakan kawan-kawan I lalu mereka berkata 'eh Nadia nak cerita pasal bau mulut dia sendiri yang bau longkang lagi wangi tu ke?'. okay fine. lepas ni I beli clorex banyak-banyak.

nafas berbau atau di panggil Halitosis ada banyak penyebabnya. yang paling utama ialah cara dan amalan penjagaan kebersihan mulut. adakah anda gosok gigi setiap hari atau sebulan sekali?

sepatutnya kita perlu memberus gigi, lidah dan gusi setiap hari. bukan itu sahaja, jangan lupa floss selalu. rakyat Malaysia tak berapa rajin nak floss gigi. I pun baru berjinak-jinak. hihi. mouthwash macam Listerine pulak boleh digunakan kalau doktor gigi mencadangkannya. di galakkan untuk berjumpa doktor gigi sekuang-kuangnya dua kali setahun dan bukan dua tahun sekali untuk pemeriksaan dan mencuci gigi atau scaling.

tetapi, macam mana nak tahu nafas anda berbau ke idok?

1. cara paling mudah iaitu tanya pada orang yang paling anda percaya dan tak tahu malu bila bersamanya. say 'hah' dekat dengan hidung dia. kesian dia kalau memang busuk -___-''

2. jilat belakang tapak tangan anda, tunggu sampai air liur kering kemudian apa lagi, suruh adik bau. eh bau sendiri sajalah. kalau berbau tak berapa menyenangkan, faham-faham sendiri. tapi I bau lotion lah. wow.

3. nganga mulut luas-luas, terbalikkan sudu plastik dan scratch kat lidah anda. kalau ada benda warna putih. oh itulah penyebab berbau itu.

4. jumpa dentist dan cakap, 'hey yo, I nak you check nafas I guna halimeter yo'

more tips here (click click)

thank you for reading. maafkan patik jika salah ya para dentist dan dentist-to-be yang membaca. sila betulkan mana-mana fakta (ada ke fakta?) yang salah tau.


ps: nafas berbau lebih baik daripada memliki hati busuk yang berbau. yuck.

Monday, February 21, 2011

Gila Glamer?

bahang pilihan raya kampus kian terasa *kipas kipas guna tangan* eh tersilap istilah bahasa. ia sepatutnya di panggil pemilihan calon pelajar. oh memanglah. sebab hari ni kan. hee. maka teringat pulak saat-saat I masuk bertanding suatu ketika dahulu iaitu tahun lepas dan tahun sebelum tahun lepas.

di sebabkan I ni lembik dan tak ada bakat bersukan, I cuba mencari kualiti yang ada dalam diri yang serba kekurangan ini. ternyata I memang meminati bidang-bidang kemasyarakat dan kepimpinan.

tetapi kecewa jugak bila ada yang beranggapan I ni gila glamer. hello, hello, helloooooo. kalau I gila glamer baik I masuk audition akademi fantasia ke, mentor ke, gadis melayu-jowo ke, pendek kata semua realiti program lah I masuk walaupun tak ada bakat.

kalau terel cari lah mana I :p

pun begitu, kadang-kadang kita tak perlu lah nak hirau apa orang nak cakap kan. janji niat kita tu betul.

anyway, nak jadi pemimpin ni sukar. dalam agama, bila orang dah undi kita ia dah di kira amanah. jadi kepada sesiapa yang menang nanti, pikul lah tanggungjawab itu sebaiknya okay. jangan sibuk nak berpolitik sangat. awak tu belajar pun tak habis. selesaikan kebajikan pelajar dulu.

oh ya, jangan lupa mengundi bagi yang layak! tak kesah lah kat universiti ke, merlimau ke. I pernah buat seorang student mengundi setelah dia tidak pernah mengundi selama 3 tahun walaupun terlebih layak. hihi.

thank you for reading! good day.


ps: kelako tengok gelagat manusia yang masuk audition. geram pun ada. habis interview mak bapak segala, sekali keluaq suara. aiyoyo. lelaki pun boleh menangis. hoi hoi jadi jantan sikit wak.

Thursday, February 17, 2011

Kenangan Bersamanya

I sangat sangat sangat suka The Rock. Tapi masa kecik dulu la. Sampai I belajar macam mana nak angkat kening sebelah tu. Gigih tu praktis depan cermin. Dan akhirnya, setiap usaha pasti berbaloi. Well well *angkat bahu dan kening*

yang I perasan, muka the Rock ni ada iras-iras Abah. I pernah baca bahawa perempuan ni akan cenderung menyukai lelaki yang sedikit sebanyak macam ayahnya atau saudara lelaki terdekatnya yang muhrim. I rasa anda mesti pernah dengar jugak kan? Kan? Kan? (pleaseee angguk)

Bapak

The Rock yang muka macam Abah

Berbalik pada The Rock, secara automatik bila dah suka The Rock maka mestilah I tengok wrestling. Tak pernah miss walau sekali. Walaupun tahu memang lakonan semata tetapi kalau kat television, anda tengok cerita semua pun lakonan semata mata bukan. Lagi-lagi sisters pun turut mencintai bidang sukan extreme ini. Abah pulak selalu sangat suruh kami tidur awal, kalau tak mesti kena marah. Tak berani pula kami nak jawab 'Lek lu' walaupun jam baru pukul 10 malam.

Kami yang patuh dan hampa akan terus beredar dari kaca television lalu ke bilik. Namun dalam perjalanan ke bilik terlintas di fikiran ada television di bilik Abah dan Mak. Apa lagi kami tersinggah lah ke sana. Yang bestnya rumah lama ada dua pintu yang tembus bilik Mak Abah yang mana satu pintu utama, satu lagi pintu bathroom yang ada dua pintu. Er faham tak? Pintu bathroom tu ada dua, satu ke bilik dan satu lagi ke luar. Anyway, kami pun atur strategy bagaimana untuk tidak tertangkap melakukan kesalahan ini. Kami bergilir-gilir melakukan tugas masing-masing. Seorang tunggu di muka pintu bilik dan tangan di suis kipas, seorang lagi bersedia menekan button off remote control dan seorang lagi pula akan bersedia untuk buka pintu bathroom. Jika sebarang tapak kaki kedengaran, yang kat pintu tu lah lari dulu maka kesemua pun lari. Punyalah nak tengok wrestling sangat kan T___T

Sejak The Rock undur diri, sejak itu I pun tak tengok wrestling dah. The Rock pun khabarnya nak muncul balik ke arena gusti. Tak tahu lah sama ada I nak tengok balik ke tak. Sebab minat dah tak berapa lah. Sekadar tengok segala movie yang dia berlakon dan baca pasal perkembangan dia. Tu je. Tapi kan, ketiak dia licin kan.

Okaylah, terima kasih sudi membaca. If yaa smeeeeeeeellllll, itu bau you sendirilah! -__-''

ps : Cari suami muka stok-stok The Rock. hihi

Wednesday, February 16, 2011

Cinta Kaum Sejenis

Gara-gara I letak relationship status ‘engaged to bella’ di Facebook, ramai la yang bertanya apa bener kamu ini orangnya bengkok? Kalau rajin I reply la tak, karena itu semua karut. dongeng saja sihh.

I tahu lah I macho tapi I ni pecinta sejati seorang pria yo. Takkanlah nak beralih arah. Walaupun I suka condemn lelaki, tapi hati ini jiwa ini raga ini masih untuk lelaki. Lelaki hot kot. Haha

Memang ada perempuan yang cuba dekati I. lagi-lagi dah 9 tahun I bersekolah perempuan. Macam-macam ragam dan cabaran. Sampai sekarang. Tapi nasib lah I tak terjebak. Sebab apa? Sebab I suka lelaki lah. Hee.

Cuma I harap golongan yang suka kaum sejenis ni atau golongan Homosexual akan bukak mata tengok kaum yang lagi satu. Diorang ada apa yang kita tak ada. Bukan dari segi fizikal sahaja tau tetapi naluri. Lelaki yang suka lelaki. aaaaa kenapa? Sukalah perempuan. Sukalah Sukalah. Perempuan yang suka perempuan pun suka lah lelaki. Jangan nak guna alasan klise iaitu kecewa atau patah hati dengan kaum bertentangan sebagaimana dalam movies/ drama-drama tu. Sebab tak semestinya setandan pisang tu busuk kan.

Suatu perubahan itu memang sukar kerana kita perlukan some sort of determination dan kena kuat. Asalkan kita berusaha bersungguh-sungguh insyaAllah akan dipermudahkanNya. Kita di sekeliling pun kena sokong menyokong antara satu sama lain. Orang susah kita bantu dengan ikhlas dan mungkin nanti bila kita susah, lebih ramai yang membantu.

Okay thank you for reading. Good day!

Friday, February 11, 2011

Luahan Hati Retak Seribu

Ada suatu hari tu, telah di takdirkan kereta I membuntuti sebuah lori sampah. Masa tu hati sedang berbunga-bunga dan mood baik, so malas lah nak potong lori tersebut. Perlahan je drive macam couple naik motor yang bersiar-siar tu. Kemudian mata I terpana pada orang-orang di sekeliling yang tengah tutup hidung. Mungkin sebab bau dari lori tu kot. I tak bau pulak. Hidung tersumbat kot. Tapi tiba-tiba hati I jadi tersentuh dan sayu. Bukan sebab hidung tersumbat, tapi bila tengok pekerja yang angkat sampah tu yang tengah pandang ke arah orang sekeliling. Tutup hidung okay lagi tapi siap buat riak wajah yang amatlah sangat annoying.

Makcik/pakcik cleaner pun ada yang memandang rendah. Setakat senyum dan tegur-tegur apalah sangat kan kan kann.

Satu situasi lagi, pasal seorang coursemate I. Mak I ni jenis supportive so ada sekali dia teman I ke plot eksperimen projek tahun akhir. I bagitahu lah kat kawan tu, 'ha tu mak Nadia'. Tahu tak apa dia buat? Dia buat bodoh je. Terbakar la jugak hati ni. Nak tegur cakap sepatah pun tak apatah lagi nak bersalaman. itu MAK orang okay MAK orang.

Ada jugak lah I dengar cerita macam-macam tentang orang yang tumpang rumah saudara dia, tapi nak tolong pun tak ada kecuali tolong makan dan minum.

Entahlah. Benda ni semua common sense. Kalau nampak orang tua susah naik tangga takkan kita biar. Tong sampah dekat peh je pun takkan nak buang sampah rata-rata jugak. Tu resit bank tu. Punyalah bersepah-sepah kat bank padahal ada je tong sampah. Nanti bila di tegur menjawab pulak. Kata ' nanti tukang sapu tak ada kerja'. Okay fiiiiiiiiiineeeeeeeeee. 

I rasa kadang-kadang kita ni tak sensitif. Kita tak peka dengan perasaan orang lain. Kita lebih memikirkan dan pentingkan diri sendiri.

Kita kena ingat, kita ni tak adalah bagus mana. Siapa je kita ni di sisiNya. Wah entry ni emo tapi I geram lah. I tahu I tak baik mana tapi I kesal. ewah bahasa jiwa bangsa -__-''

Okay maaf entry ini serious. I memang serious. Bakal PM Malaysia kan.
 Thank you for reading.

ps: ada ustaz tu beritahu, kalau nak ubah perangai ubahlah sebelum berusia 40 tahun. sebab lepas tu memang susah nak ubah. marilah kita sama-sama cuba buang unsur-unsur negatif tu. I mintak maaf kat siapa-siapa yang I pernah buat salah dulu. Muah! *boys sila tepis*

Monday, February 7, 2011

Keperitan Wanita

hari ni I nak cakap pasal PMS dan period pain. PMS tu Pre Menstrual Syndrome tau, bukan Perempuan Mahkluk Seksi.

apo bondo minatang PMS ni jang?

PMS ni adalah simptom-simptom yang dihadapi kaum wanita beberapa hari sebelum period, dan simptom yang paling ketara ialah EMOSIONAL

Period pain tu pulak bahasa melayunya senggugut. Kadang-kadang ada jugak lelaki yang gatai-gatai mengaku senggugut. Sakit tau tak? Tak tau kan? Kalau nak tahu macam mana sakit dia, ia lebih teruk daripada perut korang memulas nak uk uk tu. Tapi bergantung jugak pada individu. Some girls sampai tak boleh nak bangun, rasa nak baring/pitam je. Kalau girls yang macho cam I ni mestilah tahan je kan.bisik-bisik kat orang terapat je yang perut tengah sakit. 

Senggugut ini biasanya akan menyerang pada hari pertama atau kedua period. Rawatan yang paling mustajab adalah dengan menuam perut, tak pun makan pil warna pink tu atau telan panadol sajorh. I tak main lah rawatan-rawatan ni derr. Ceh bongkak. 

Jadi janganlah kaum adam mempig buta memarahi/merajuk/bengang dengan kami. Kami tak bersalah. Kami tak sengaja. Kami tak mintak semua ini terjadi. Cuma dalam sebulan, seminggu je kami berperangai seperti ini. Kami kan golongan yang lemah jadi kami amat perlukan golongan kuat, tough macam lelaki untuk memahami dan memberi sokongan moral pada ketika ini.

Oh ya. Tips sikit untuk kaum lelaki, kadang-kadang time macam ni perempuan suka bersendirian. Tapi dalam hati memang nak someone caring kat dia. So a simple text will do. Contoh, ‘hope you will be fine soon’ atau 'hari ku tak  sempurna.. er ayat manis tak reti lah I nak karang. pandai-pandai lah korang -____-‘’

Okaylah sampai di sini sahaja. Cerita panjang-panjang pun macam lah paham sangat kan. lagi-lagi yang tak pernah mengalaminya. Thank you for reading! Bye for now :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...