Tuesday, March 15, 2011

KENTUT

adakah anda seorang yang berani melepaskan kentut di merata-rata tempat? mestilah tidak kan. kita pasti akan melepaskan angin tersebut apabila berseorangan atau ketika bersama kaum keluarga terdekat. yela, buatnya kentut tu berbunyi lagi berbau, tak ke haru? lagi-lagi kalau perempuan. oh malunya!

kalau dah TERkentut dan tak tahan sangat nak buat macam mana kan? lagi-lagi time tu sunyi, contohnya waktu nak jawab exam. tapi I pasti anda semua mesti ada teknik-teknik tertentu untuk 'cover' bunyi kentut seperti berdehem-dehem/batuk ketika kentut atau membunyikan kerusi dengan menyeretnya supaya kentut yang bakal anda lepaskan tidak jelas di dengari. ini bukan lah pengalaman tetapi pengamalan biasa oleh anda juga.

kentut atau nama glamernya Flatulence ini adalah di sebabkan oleh gas yang berlebihan di dalam salur pencernaan. Gas yang terlebih tu terhasil daripada udara yang anda tertelan ketika makan atau pun daripada makanan tidak hadam yang dipecahkan oleh bakteria dalam usus anda.

kenapa berbau? ini disebabkan oleh gas hydrogen sulfide di mana sulfur tu yang buat ia berbau. contoh makanan penyebab kentut dan yang membuat kentut anda bau semerbak ialah makanan kekacang, sayuran seperti kobis, air bergas daaaannnn ya betul. you have guessed it right. telur :) kenapa berbunyi? er er carik kat link ini --> Facts on Farts. I maaaaluuu nak cakap. hihi.

oh ye. nak tahu tak yang secara purata seorang yang sihat akan kentut 14 kali SEHARI dan kebanyakannya time tidur. so kesimpulannya kentut sahajalah ye. sebab kalau di tahan akan menyebabkan perut anda sakit. untuk meningkatkan rasa konfiden anda untuk kentut, I nak bagitahu yang lisa surihani dan megan fox pun kentut yo! so selumber saja tetapi jangan lupa 'cover' sikit :p

thanks for reading. good day!



ps: I lebih suka orang yang kentut merata-rata dari buang sampah merata-rata

14 comments:

KAMIHIDUP said...

haaaa, entri kentut yg bgs, byk ilmu. :)

fendy said...

u rasa antara lelaki n pmpuan.. mana yg paling byk kentut???

NADIA RAHIMI said...

KAMI: hihi. sharing is caring :)

fendy: mengikut bacaan I, sama je sebenarnya :D

conbellydiobeterisme said...

u suke kentut??nicezz :D

eM said...

dasyat!huhu..entri yg menarik! =D

Ayeem Jemain said...

saye seorang yang kuat kentut dan berak haha

Azzam?? said...

ohh... feveret saya adalah 'the dutch oven'

refer http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_oven_%28practical_joke%29

Mimi said...

entry slumber dr nadia..nice..nadia ske kentut merata2 x?ahahaha

BLADE EDGE said...

salam nadia...

*tutup hidung* lawak pun ada jugak...kalo yg xde bunyi pastu ada bau jer pulak mcmana? kalo ditanya, confirm xde la yg nak ngaku, walaupun org tu duk kat sebelah jer...hahaha :-D

sengal jer hidung tau...

NADIA RAHIMI said...

jamban: mana adaaaaaaaaaaaaa!!

eM: hihi thanks dear :)

ayeem: terima kasih kerana berterus terang -_______-''

NADIA RAHIMI said...

azzam: euwww busuk punya olang! :p

mimi: tak. I kentut sopan santun. hihi.

blade: hahaha. macam biasa buat je kan :D

Fariz Johar_B Gemok said...

dasyat!! =)
pkongsian ilmiah yg menarik.

bukan nama sebenar said...

kalau nak di ikutkan saya agak sopan dalam mengeluarkan angin melalui punggung.jadi tidak la kentut merata rata,tapi kalau dalam toilet lain pulak ceritanya

NADIA RAHIMI said...

fariz: hey perli ke apa ni :p

bukan nama sebenar(so nama apa?): wahaha. dalam toilet pasti bunyi kentut anda sangat biadap pula. seperti bunyi bunga api berdentum2 tatkala perayaan. jangan mare haa :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...