Wednesday, February 23, 2011

Nafas Berbau Tak?

isu ini agak sensitif untuk diperkatakan. apatah lagi bila ada pembaca merupakan kawan-kawan I lalu mereka berkata 'eh Nadia nak cerita pasal bau mulut dia sendiri yang bau longkang lagi wangi tu ke?'. okay fine. lepas ni I beli clorex banyak-banyak.

nafas berbau atau di panggil Halitosis ada banyak penyebabnya. yang paling utama ialah cara dan amalan penjagaan kebersihan mulut. adakah anda gosok gigi setiap hari atau sebulan sekali?

sepatutnya kita perlu memberus gigi, lidah dan gusi setiap hari. bukan itu sahaja, jangan lupa floss selalu. rakyat Malaysia tak berapa rajin nak floss gigi. I pun baru berjinak-jinak. hihi. mouthwash macam Listerine pulak boleh digunakan kalau doktor gigi mencadangkannya. di galakkan untuk berjumpa doktor gigi sekuang-kuangnya dua kali setahun dan bukan dua tahun sekali untuk pemeriksaan dan mencuci gigi atau scaling.

tetapi, macam mana nak tahu nafas anda berbau ke idok?

1. cara paling mudah iaitu tanya pada orang yang paling anda percaya dan tak tahu malu bila bersamanya. say 'hah' dekat dengan hidung dia. kesian dia kalau memang busuk -___-''

2. jilat belakang tapak tangan anda, tunggu sampai air liur kering kemudian apa lagi, suruh adik bau. eh bau sendiri sajalah. kalau berbau tak berapa menyenangkan, faham-faham sendiri. tapi I bau lotion lah. wow.

3. nganga mulut luas-luas, terbalikkan sudu plastik dan scratch kat lidah anda. kalau ada benda warna putih. oh itulah penyebab berbau itu.

4. jumpa dentist dan cakap, 'hey yo, I nak you check nafas I guna halimeter yo'

more tips here (click click)

thank you for reading. maafkan patik jika salah ya para dentist dan dentist-to-be yang membaca. sila betulkan mana-mana fakta (ada ke fakta?) yang salah tau.


ps: nafas berbau lebih baik daripada memliki hati busuk yang berbau. yuck.

14 comments:

rezza said...

I like the content of your blog...

black heart inertia said...

bad breath caused by improper mouth cleaning is something that can be avoided, tp yg come along dgn sinus tu.. can it be fixed dgn mouth wash, and flossing? and talking bout flossing, yep you're right, rakyat malaysia bukan semua amalkan bnde ni, cz they didnt see the bigger picture. fun fact, did you know that flossing can saves you from a heart disease;p wallahualam~

shima azmi said...

owh..u dh try lum taktik yg 3 atas 2..haha..bau mulut u cm lotion??iye ke..Alhamdullilah i xad mslh mulut berbau..sbb 2 u slalu duk dkt i ble i ckp an..sbb mulut i wangi..haha.. =D

NADIA RAHIMI said...

rezza: thank you :)

BHI: seriously?? thanks for sharing! I will google about it :D

shima: er er er. okaylah. I terus terang. I selama ni kalau cakap dengan you memang tahan nafas -___-''

Azzam?? said...

oh i ada kawan yg dia punya semangat gosok lidah, kita yang kat luar ni dengar macam dia mengandung 7bulan/morning sickness... dok uweekk uwekkkkk uweekkk... =D

BLADE EDGE said...

salam nadia...

saya gosok gigi slalu tau ;-D

Amira Naddia said...

nk tegur org mulut berbau tp tak sampai hati..

Saed Ramadhan said...

pakai colgate plax, lepas gosok gigi, insyallah berkesan

NADIA RAHIMI said...

azzam: haha. dia ada bad breath ke sampai gosok cam tu sekali?

blade: yeke yeke. check gg sikit :p

naddia: kann? -___-'' bg dia hadiah birthday berkaitan dengan mewangikan gigi kot?

saed: oh. thanks for the information :)

Azzam?? said...

nope... takde. tapi dia obsess dengan brushing it. kalo dulu, time kat hostel yg mengadap kafeteria. orang kat bawah tu bleh nampak/dengar dia dok uwek2 kat singki dapur. =D

Anonymous said...

pagi2 pakai deodorant kt lidah..kompem wangi..

NADIA RAHIMI said...

azzam : kesiannya. harap dia berubah. hihi

anonymous: kompem wangi ke kompem mati? beracun lah

Ayeem Jemain said...

hoho i agak pantang kalau ada putih2 kat lidah. mmg sental habis2 time gosok gigi. mmg punca bau benda tu. lagi lepas minum soya pure! ahhhh -.-

bella dentist to be.haha said...

hai nitti.
lama x dga crita.hhaha

ya u are rite bout bad breath.
but as long as our toothbrushing technique is correct n floss everyday,boleh prevent dr bad breath.not just berus lidah betul2 je k.heehehe

lagi,if gigi ada caries pn boleh sbb nfs berbau,so if sape2 yg rase die ad bad breath eventhough dh gosok gg,better c dentist asap..

pnjg lebar x?hahhaa
ok2 miss u nitty:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...