Monday, February 7, 2011

Keperitan Wanita

hari ni I nak cakap pasal PMS dan period pain. PMS tu Pre Menstrual Syndrome tau, bukan Perempuan Mahkluk Seksi.

apo bondo minatang PMS ni jang?

PMS ni adalah simptom-simptom yang dihadapi kaum wanita beberapa hari sebelum period, dan simptom yang paling ketara ialah EMOSIONAL

Period pain tu pulak bahasa melayunya senggugut. Kadang-kadang ada jugak lelaki yang gatai-gatai mengaku senggugut. Sakit tau tak? Tak tau kan? Kalau nak tahu macam mana sakit dia, ia lebih teruk daripada perut korang memulas nak uk uk tu. Tapi bergantung jugak pada individu. Some girls sampai tak boleh nak bangun, rasa nak baring/pitam je. Kalau girls yang macho cam I ni mestilah tahan je kan.bisik-bisik kat orang terapat je yang perut tengah sakit. 

Senggugut ini biasanya akan menyerang pada hari pertama atau kedua period. Rawatan yang paling mustajab adalah dengan menuam perut, tak pun makan pil warna pink tu atau telan panadol sajorh. I tak main lah rawatan-rawatan ni derr. Ceh bongkak. 

Jadi janganlah kaum adam mempig buta memarahi/merajuk/bengang dengan kami. Kami tak bersalah. Kami tak sengaja. Kami tak mintak semua ini terjadi. Cuma dalam sebulan, seminggu je kami berperangai seperti ini. Kami kan golongan yang lemah jadi kami amat perlukan golongan kuat, tough macam lelaki untuk memahami dan memberi sokongan moral pada ketika ini.

Oh ya. Tips sikit untuk kaum lelaki, kadang-kadang time macam ni perempuan suka bersendirian. Tapi dalam hati memang nak someone caring kat dia. So a simple text will do. Contoh, ‘hope you will be fine soon’ atau 'hari ku tak  sempurna.. er ayat manis tak reti lah I nak karang. pandai-pandai lah korang -____-‘’

Okaylah sampai di sini sahaja. Cerita panjang-panjang pun macam lah paham sangat kan. lagi-lagi yang tak pernah mengalaminya. Thank you for reading! Bye for now :)


15 comments:

Mr feckry said...

ala, beli je coklat

BLADE EDGE said...

salam nadia...

hrp xsibuk hari ni...hrp2 la skrg ni awak okey2 jer :-D

kdg2 masa org pmpuan ni dtg senggugutnya, mmg menakutkan. dulu masa zaman dgn ex-gf, pantang salah cakap sikit..fuh! boleh bergegar 1 penang tau..tu yg saya takut..hahaha

tp skrg tidak lg....

kalo awak jadi makwe saya, xtau la mcmana pnglaman saya...hahahaha

Hirmanto said...

:)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

naseb baik jarang kena senggugut ni.

nadzirah razalli said...

org lelaki ni suka sgt main dgn pkataan sgugut tuh..dyorng xtau rasa sakit macamne kan..haha..sy penah dgr budak laki melatah sbut sgugut..lawak gile !

raazak.mohd said...

macho konon....time u pms...abes sume orang die nak mengamuk....

NADIA RAHIMI said...

feckry : tak semudah itu

blade :thank you. wahhh garangnya ex abg tu! hee. tapi I lagi garang kot. bukan penang je yang bergegar :p

hirmanto : :D

NADIA RAHIMI said...

oshinz: me too! Alhamdulillah :)

nadzirah : tulah. really? tak dapat bayangkan. mesti I akan gelak guling-guling kalau nampak. hihi

ajak: masa I tak pms pun mengamuk lah. haha

black heart inertia said...

PMS~.. somehow i cn feel tat this topic gonna came up someday;p its funny when a girl get mad/overreacted to a guy when they're under the influence of hormones, they wud say sumthin "its not me whos talkin, its the hormones" lol. tp agak reasonable la kemoodyan kaum wanita ni, klu lelaki kne la bayangkan disengat lipan~ saaakkiitt jek manjang, klu kne usik ade rse cm nk terajang org x? ahahaha agaknyer la cmtu la analogi nyer tak gitu cik nadia?

p/s:bukan perempuan perlukan lelaki ntuk lebih memahami all d time ke?;p just curious.. haha

Azzam?? said...

ohh.. memahami... sangat memahami... cik puan punya fury time2 ni.. memang jangan cari pasal arrr..

ni saya punya panduan.. PMS survival tips
http://www.youtube.com/watch?v=mCwKbUVyHLY

Faa Niza said...

I SUKA AYAT U, 'MEMPIG' tuh hahahah

Oh, btw, i tak pernah kena bad pms tau ;) untung kan?

Kesian i tengok sometimes mereka yang senggugut sampai langsung ta boleh buat keje.

NADIA RAHIMI said...

BHI : wohoo some kind of psychic ya? Well boleh lah jugak dikatakan tepat kalau you nak menganologikan ia seperti itu :)

p/s that is so true. but anyhow ada ke lelaki yang all the time memahami wanita? I bet even a transexual cant. so now am curious :p

azzam : sejauh mana tahap 'memahami' you tu? anyways thanks for sharing the vid. love it! :)

faaniza : aip bahasa tak best jangan nak suka. hee.
wah ya soooooo lucky you. bersyukur tau!

Faleeq Harees said...

try minum teh panas hohho

NADIA RAHIMI said...

aik? pernah cuba ye. hihi

Anonymous said...

mase PMS ni kn.....lelaki kne la jage ati pmpuan...kalo x mak oi...tambah2 pmpuan yg telebih emosialnal nih....bikin ati panassss jek...buat tu salah buat ni salah...bg org pmpuan plak b4 period jgn la minum ais sgt.....ade jgk aku dgr org tua2 ckp...uba sengugut ni main je...ntah betul tidak...but mmber aku yg dah kawen(pmpuan) mengadu jgk kt aku sengugut,,,,,ketulan ketulan darah yg keluar kn,,,,tu yg sakit tu....mmber aku la yg cite....thats all....hahahahaha bajek good2 jek aku ni kn,,,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...