Saturday, January 1, 2011

Rendah Diri

Sewaktu I kecil-kecil dulu I sangat sangat sangat rendah diri sekali. harap anda dapat bayangkan betapa rendah diri nya I. sebab dalam family kulit I lah yang paling gelap. lepas tu dah lah kurus cekeding, tinggi pulak tu. rasa macam anak angkat. sesiapa yang berlainan dari adik beradik pun mesti rasa macam tu kan.

Ingat lagi masa I darjah satu kena tangkap gambar kelas. I sekolah dekat Sri Inai masa tu. boys lebih ramai dari girls so girls di suruh duduk. nak di jadikan cerita 1 kerusi tak cukup. teacher suruh I berdiri kat barisan tengah bersama other boys memandangkan I paling tinggi. sepatutnya bahagia dan gembiralah sebab I dikelilingi kumbang-kumbangan. tapi I menangis siap menyorok sikit belakang cikgu yang duduk dekat depan I. mana ada orang dalam gambar kelas menangis. I lah yang pertama rasanya -__-''maaf tak dapat tunjuk sebab maluuuu. suami I insyaAllah boleh. hoho.

Setelah meningkat remaja I jadi berani sikit. sebab I banyak join aktiviti-aktiviti kepimpinan. I rasa bila kita berjumpa dengan ramai orang, sedikit sebanyak boleh tingkatkan keyakinan diri. I pun jenis 'stage fright' jugak bila terpaksa berucap di depan orang ramai. suara mesti automatik jadi perlahan dan suara bergetar macam cakap depan kipas. eleh eleh anda mesti pernah cakap depan kipas buat-buat tak tahu pulak macam mana bunyinya. tapi terima kasih UPM sebab kebanyakan course perlu buat presentation. jadi dapat menolong I untuk kumpulkan kekuatan dan keyakinan diri untuk berucap di depan orang ramai.

I tak tahu macam mana sekarang ni tinggi I jadi average macam orang lain , tak kurus sangat dan kulit I jadi lebih cerah. kulit cerah sebab pemakaian whitening :') mungkin juga sebab masa I kecil-kecil tu I selalu nangis dan berdoa. setiap kejadian ada hikmah di sebaliknya.

Bagi yang tak berapa confident dengan keadaan fizikal, memang kita tak boleh ubah ciptaanNya. tapi kita boleh buat sesuatu untuk menampakkan diri kita lebih menarik dan berkeyakinan. cuba anda google cari apa jua maklumat dan tips-tips yang bersesuaian dengan anda. itulah kelebihan penggunaan internet. lagipun siapa nak tolong diri anda kalau bukan diri sendiri kan. semuanya terletak pada minda. kena sentiasa bersyukur dengan kurniaan Allah kepada kita. baca INI dan ITU (right click kalau sudi).

Tapi itu lah. kita ni manusia biasa. banyak sangat kemahuan dan keinginan. kita cuba ubah perlahan-lahan menjadi insan yang bersyukur yuk? dan sentiasa berusaha mencapai kejayaan.



thank you for reading! happy new year! tahun baru, rambut baru! tapi setiap tahun je memang buat macam ni -___-''


ps: ada rakan facebook I cakap. biar rendah hati, jangan rendah diri.

19 comments:

Ayeem Jemain said...

haha i lak terbalik. time kecik comel, dah besar hodoh. wahh cakap depan best! bergetar jiwa. nak gula2 tongkat! :D

HaKim daN MaS AzLina said...

betul2...mana leh ubah2...sokong 210%

Carl Samsudin said...

new year! keyakinan diri harus ditingkatkan! =)

anne aziz said...

hei hei i sampai skrg rase rendah diri gegiler sbb kurus kedeng T____T

adrinaqamarina said...

wah, imej baru. tapi kte suke rambut lama ag laaa~~~

siapa kte yang dulu, dengan siapa kte sekarang. berbeza tu.

apa yang penting, semakin maju ke hadapan~~~

NADIA RAHIMI said...

ayeem : eh comel je sampai sekarang :p em tak boyehhhh

hakim&mas : thank you! :)

carl : baikkkk!! :D

anne : best apa jadi kurus. orang lain sibuk nak kurus tau. takpe dah kahwin confirm mock mock! ;)

adrina : oh takpe rambut cepat panjang. ehee. betul, maju ke hadapan!

mr.panda said...

i rsa kita same je msa kecik2 dlu..hik2..>,<
tp yg xsama nye,i dlu putih,skrg da gelap ckit..tinggi tu pn same..tp skrg,mmg tggi jgk..huk2..tp kn kn kn knn kannnnn....bca la dlu..grr..ok2,i ttap syukur ngn diri i skrg..lbih yakin ngn dri..hoyeaaa...tocey2...

TunTeja said...

oh dear..kamu chantek la!! :)

tp kan.same le ngan saye.mase sekolah rendah dulu.kan selebet je kan.takde pon orang2 ensem nak minat kat saya.hahaha.kesiannnn.memang rase rendah diri beb..

tapi....semakin besar.semakin terdedah dengan manusia2 kat sekililing..faktor2 tu leh up confidence kt benonye. :)

biar tak cantik.yang penting confidence! hehehe

::dAuZsHaNLeY:: said...

wah! nice hair!
gojes..

NADIA RAHIMI said...

panda : oo sejuk hati ibu panda! ;)

tunteja : oh sekarang ramau la eh budak lelaki handsome minat? :p
bila confident tiba-tiba jadi cantik! hihi

dauz: you think so? thanks :)

conbellydiobeterisme said...

rambut stail bagus2

nUmara... said...

same.. dulu pon rase rendah diri yg amat..!!
tp bl da bekerja, baru terpikir, eh lantak org la nk kate ape pon, kalo aku buat2 konfiden, bknnye org tahu aku dulu mcmn.. keh3... :p

ProfHariz said...

Saya cumil dan pendek! kurus lagi #tapidulu :( Sekarang gemok?!!! Arghhh~

http://profhariz.com

NADIA RAHIMI said...

conbelly : hihi :)

numara : boleh eh buat2 confident? rasanya mmg dah confident tu ;)

hariz: tak adalah gemuk. okay apa

eesyaheera said...

ololo comel nya nangis ambik gambar class. haha. i gemuk tapi dah tak boleh ubah ciptaan-Nya kena la diet :P

NADIA RAHIMI said...

gemuk ke? tak adalah okay la tu. yes boleh diet dan lakukan senaman! :)

BLADE EDGE said...

salam nadia...

saya dulu pun masa skolah, awal2 dulu agak tinggi jugak..tp lps form2, jadi average jer..sampai la skrg...

betul jugak...biar rendah hati, jgn rendah diri. ada beza tu..


p/s: gmbr kat sidebar tu, gmbr baru?? :-)

Hariz said...

Ehh mana tengok sy x gemok >.<

NADIA RAHIMI said...

blade: macam mana ek tinggi tiba-tiba boleh average? kurang calcium apa. yup, gambar baru. hee :)

hariz: laaa. tengok gambar kat belog lah. ok jee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...