Thursday, December 9, 2010

Puji-pujian : apa nak jawab ya?

agak-agaknya apa jawapan yang paling sesuai bila ada orang puji kita?

contohnya bila ada orang puji kita ni cantik.

kalau anda perasan kan biasanya rakyat Malaysia ni sangat humble dan akan jawab 'mana ada', 'biasa-biasa je' ataupun 'you lagi cantik'. for sure kebanyakan dari anda pun akan jawab macam ni kan? ini mungkin sebab kita sedar yang kita ni ada je kekurangan sana sini walaupun di sebalik tabir lepas di puji dok belek-belek muka kat cermin.

but some have the guts to say 'thank you'. tak ramai berani cakap ni sebab takut dikata perasan cantik. perasan ke? tak ada lah. kita kena terima pandangan setiap orang kan berbeza. ada yang kata dia cantik, ada yang kata tak. macam durian, ada yang kata bau busuk la tapi I rasa bau dia mengancam je okay. I don't even mind nak guna bau durian sebagai perfume (sebernanya nak beritahu yang I ni hantu durian -___-''). perasan tu bila dia jawab, 'laa, baru tahu ke?' ataupun 'you orang ke 1,994, 567 yang cakap macam tu' tapi mungkin jugak dia berniat main-main kan. so the point is janganlah buruk sangka. hihi.

anyways, ada ustazah pernah beritahu, bila ada orang puji cakaplah 'astaghfirullahalazim' sebab pujian membolehkan lahirnya sifat riak dan takbur dalam diri seseorang. eh bukan cakap kat orang yang puji anda sambil tepuk dahi, muka berkerut-kerut dan serba salah. no no no. sebut dalam hati je. tapi tu lah. teori tak semudah amalan kan. kita cuba slow-slow tau.

er dah sebut astaghfirullahalazim nak jawab apa pulak? terpulang. cakaplah yang elok-elok seperti manusia kan memang sebaik-baik kejadian jadi semua cantik. isk. macam poyo tapi yang penting anda faham maksud I kan.

okaylah that's all for now. good day and thank you for reading :)

ps: I suka jawab mana ada dan ada lah seseorang ni suka takut-takutkan dengan mengatakan Allah tarik balik kang T__T pastu I pun cakap macam tu kat orang yang jawab 'mana ada' bila I puji dia.

ps/s: kita kutuk fizikal orang tu bermakna kita kutuk ciptaanNya kan?

haa..kutuk-kutuk.

16 comments:

Mr feckry said...

kalau orang puji juz say thanks

black heart inertia said...

a simple "thanks" or "its very sweet of you to say that" will work just fine.. sbb both of these responses are referring to the person who complimented you. lain la klu respon "yeke~? *giggles sambil menyelak rambut ditepi telinga* okay yg ni ade berbaur hairan diri sket;p

p/s: at the end of the day, its all about ur heart. nk kembang2 idung ke atau nk terasa syukur atas kurniaanNya. just a humble opinion.

BLADE EDGE said...

salam nadia...

berkenaan puji2 ni, saya ada terbaca 1 hadis dr buku Muntakab Ahadith mengenainya. lebih kurang begini - dlm hadis tu diceritakan ada 1 kisah di zaman Rasulullah, waktu tu di masjid (kalo xsilap) ada 2 org lelaki sedang bercakap dan salah seorg memuji yg seorg lg. Rasulullah dtg dan berkata, "berwaspadalah kamu. kamu sudah mematahkan leher saudara kamu sendiri. jika ingin memuji juga, katalah yg baik2 mengenai si polan itu begini begini begini tp jgn di depannya secara depan2."

kalo nk lebih jelas, hrp nadia blh rujuk buku tu..

faradeeba said...

oh, sy akn ckp eh takdelah bese bese aje. btw, terima kasih.*malu malu kucing gedik*

pdhl dlm hati nk melompat lompat je rase an. hahaha :P

Fara Omar said...

Kak nadia cantik lah. Haaa cpat cpat pk nak jawab ape nih! Hehehe! Hi!

Fara Omar said...

Oh ye. Jawab je. "Awak pon cantik jugaaaa. aww" ;)

reena said...

Nice entry. Baru tau kena cakap 'asgtaghfirullahalazim'. Selalu cakap thanks je :)

z e a l o t said...

terima dengan hati terbuka.
balas dengan merendah diri.
dat shud be fine with you ;D

NADIA RAHIMI said...

frecky : sama-sama :p

BHI : thank you for that. cute one! :D

blade : oh. terima kasih abang! abang bnyak membantu selama ni. saya akan cari buku itu :)

faradeeba: kannnn? tahu takpe :p

fara: eee ngada tau! ye fara cantik. ehee :B

reena: kita cuba praktik ye :)

zealot: macam mana nak rendahkan diri? bengkokkan lutut? hihi. tq!

wan. said...

eeee buruknya you.
nak jawab apa? :p

conbellydiobeterisme said...

baiklah ,gambar tuh edit cantik

NADIA RAHIMI said...

wan: err. tak baik tau I kan mahkluk ciptaanNya

conbelly: hihi. bukan I yang edit but telima kasih.

Heidi Shafiq said...

alhamdulillah.. Allah jadikan sume insan cantik.. :)

nora said...

best ar entry ni.Baru tau kena cakap 'asgtaghfirullahalazim'

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes, ur statements was really true.. support u. anyway, nice picture u got there..:D

NADIA RAHIMI said...

heidi : betul. be proud and importantly grateful of who we are :)

nora : thank you dear. I memang suka nak bagi orang tak tahu jadi tahu ;D

fifiey : thanks sweetheart. oh the picture was taken by carlsamsudin :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...