Sunday, December 12, 2010

penjagaan contact lense dan contest best!

I seorang yang rabun jauh sejak di bangku sekolah menengah lagi. okay, like you guys care kan? -__-'' I tak suka pakai cermin mata sebab tak selesa. tapi lain pula cerita kalau pakai cermin mata hitam, disebabkan effect macho bergaya yang tak selesa jadi selesa yang amat. so I akan pakai cermin mata pada waktu-waktu tertentu sebelum I mengenali dia, cik Contact Lense di zaman universiti. lagipun sebagai seorang student pertanian yang aktif sana sini, memanglah beliau sangat sesuai dengan jiwa raga I. dah lah warna-warni comel betul :)

tapi anda tahu tak sebernanya dengan memakai contact lense bermakna anda kena berdisiplin. maksud I dari segi penjagaan hariannya. anda perlu membasuh contact lense anda dengan menyentalnya dari dalam ke luar dengan jari secara lemah dan lembut walaupun botol cecair cucian (cleaning solution) tu tertulis 'no-rub'. kenapa kena sental? em just bayangkan anda cebuk lepas membuang tahi tanpa sental. ok contoh ini sila habiskan di sini sahaja. terima kasih.

selain itu penjagaan asas lain ialah pastikan tangan bersih while handling with contact lenses, dan jangan sesekali mandi, swimming, tidur atau berbabeque ketika memakai contact lense. eh anda pernah dengan kan gosip pasal contact lense cair/konyok di mata ketika seseorang sedang bakar makan untuk barbeque?

sila ambil berat sebab mak selalu pesan, mata ada satu pasang je dan merupakan anugerah yang tak boleh di tukar ganti :')

oh ya, cakap pasal mata ni ada satu contest best untuk disertai semua iaitu jeng jeng jengggg


contest ni anjuran mr Marhaen Kacak. he is an optometrist/ pakar mata. belog dia iaitu Hikayat Marhaen Kacak merupakan sumber atau 'hub' maklumat dan artikel berkenaan Kesihatan Mata dan Penglihatan. hoi hub lah bukan pub. you should check his blog out if you do really care about your eyes.

kat blog beliau juga ada ruangan ' Soal Jawab' pasal kesihatan mata je tau. bukan pasal Marhaen.
anda tanya je la killer question sampai dia susah nak jawab, 7 hari 7 malam tak lalu makan contohnya kenapa mata ada dua ke. sebab siapa suruh dia nak buat ruangan tu kann hee. untuk Mr Marhaen, just an idea from me. You buat lah ruangan FAQ (frequently asked questions) supaya tak adalah soalan yang sama di tanya berulang kali dan pembaca boleh refer kat situ saja.

I harap you guys do join contest ini untuk menyokong usaha murni beliau walaupun pada mulanya I rasa tak mahu hebahkan kerana peluang untuk menang lebih tipis bila lebih ramai yang join -__-'' tapi tidak mengapa, orang tamak selalu rugi and the more, the merrier. kiki. cepat, tarikh tutup this 15th. sempat lagi tau you alls. by the way this is the link of the contest. sila right click ;p


walaupun Marhaen tak suruh tag orang. I nak tag sesiapa yang baca/terbaca. siapa tak join, diaaaaaaaaaa..... lambat kahwin! hoho. kalau dah kahwin. er anda susah berak. lalala

thank you for reading! good day!

12 comments:

adrinaqamarina said...

alamak! tak nak lambat kawen. haha.

tak pernah kenal cik contact lense, so tak tau.

Fana Flora said...

nitti join contest. all the best bitti. erm kite takt nk pakai contact lens sbb nk masukkan contact lens dlm mata. haha mcm scary je. tkot tcucuk mata
haha

NADIA RAHIMI said...

adrina : so join! haha. jagalah mata selagi tak rabun :')

pana: thank you dear! haah rami teringin tapi takut. room mate I selalu skodeng tengok dekat-dekat masa I tengah cocokkan ke dalam mata :) hey join la jugak!

BLADE EDGE said...

salam nadia...

just terfikir - mcmana agaknya rupa nadia bila pakai spek? kalo tgk kat semua post pun, xde 1 pun gmbr nadia pakai spek... ahaksss!! :-D

saya sendiri pakai spek. rasa leceh kalo pakai contact lense ni..nk jaga pun dah 1 hal..

Ayeem Jemain said...

mata ada satu pasang je dan merupakan anugerah yang tak boleh di tukar ganti. pergh da macam iklan permata hijrah dah. haha

Heidi Shafiq said...

lelaki pkai contact lens ok x?

NADIA RAHIMI said...

blade : susah la nak tangkap gambar time tengah pakai spec. hihi. memaag kena betul-betul jaga :)

ayeem : tapi kenyataan kan! ;p

heidi : em okay kalau yang tak berwarna.kalau lelaki pakai berwarna tak berapa macho lah betul tak?

FarhanaFabulous said...

samela...aii pun rabun jugakk T____T

NADIA RAHIMI said...

hihi. dah nasib. yang penting masih boleh melihat kan :')

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hye babe..

wahh, goodluck for the contest!!!

n ur eyes looks cumell alreadyy la!
care of ur eyes ok wlupun guna contct lens

NADIA RAHIMI said...

hi dear.
thanks!
eh mata pun boleh comel? hihi. ok I will :D

eazms said...

sya pn pkai jgak.. pnah skali men bola terkena mata plak.. pergh terduduk dbuatnya.. fenin x hingat.. mse sakit tu dh pkir mcm2 igt cntct lense sya pecah.. bile bukak mata ok.. cume kpla jek sakit pening2.. tp bile cek blik bukak tgok xde ape.. naseb la x pecah.. doktor kata kalu pecah tu boleh melekat msuk dlm mata.. then boleh la jd kassim selamat.. tp tidak.. selamatttt.. hahaha~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...