Tuesday, December 14, 2010

Nasib anda yang tak baik

kita complain bila makan makanan yang tak sedap, yang murah. siap pilih-pilih lagi mana nak makan dan mana tak nak.
tapi nak dapatkan sesuap nasik pun susah sebernanya.


kita bising pasal bilik atau rumah yang sempit dan kecil. pasal tilam yang kita guna kat hostel. yang mana spring dia mencucuk-cucuk badan kita.
tapi masih ada yang berbumbungkan langit bertilamkan tanah.

kita malas nak belajar. sebab susah. tapi kenapa kita sia-siakan peluang yang ada bila mana nilai ilmu adalah sangat tinggi bagi sesetengah orang yang tidak berpeluang seperti kita.

kita selalu nak ada apa yang orang ada. tak nak ketinggalan zaman. nak itulah, nak inilah. mintak macam-macam.

ingatlah, ibu bapa kita sentiasa bertungkus-lumus mencari rezeki untuk memberi yang terbaik kepada kita.


Rasa anda tidak bernasib baik? Eloklah anda fikir sekali lagi.

I love you Mak and Abah.

ps: tak salah punya impian asalkan berpijak di bumi yang nyata.
pictures from Google

20 comments:

anne aziz said...

T___T.terasa

Moumo said...

alhamdulillah,
sy msh bersyukur dgn ape yg sy adde n dpt

Mr feckry said...

gua sayang mak ngn abah gua

BLADE EDGE said...

salam nadia...

itu la namanya manusia..xkira la brapa byk harta benda yg kita ada..kita seringkali diingatkan supaya sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada, apa yg kita dpt..tp kdg2 kita terlupa brgkali ada lg yg lebih susah dr kita..

slalu jugak jadi pd saya, bilamana saya rasa ada jer benda xkene sana sini sampai naik geram dibuatnya tiap kali bila buat sesuatu keje tu..bila difikir2, maybe sbb saya terlupa or maybe Allah murka dgn sikap saya bila terlupa mcm tu...

Biela Sapine said...

I love u en abah dan pn mama.. hehe

adrinaqamarina said...

sayang mama abah jugak

huk3

kte sebenarnya jauh lebih beruntung.

addictedtoeleven said...

wiuu~~ berayaq mata aih! uhuks tenks nadia! btw, anda lawa~~ selalu nampak dekat kolej. :D

anamizu said...

syukur sgt2 masih ade mak+abah+kawan2..
kemudahan pun byk di bumi malaysia ni kan?kan? ^^

Anonymous said...

terharu,insaf sejenak.....

Ardiannie Tukimin said...

against child hunger and child violation!

ijatnuar87 said...

mintak dijauhkan dari kepapaan camnih...bersyukur kiter masih dibumi malaysia...

amad said...

aminnn...

Hariz said...

:( Sumpah! Kita tak pernah tahu bersyukur yang tahu kondem... kondem!

http://profhariz.com

azri said...

alhamdulillah..

NADIA RAHIMI said...

anne : I pun terasa ;)

moumo : Alhamdulillah that is great :)

feckry : goood :D

blade : betul tu. sepatutnya kena selalu pandang ke bawah. bukan sebaliknya.

biela : i love you too *tetiba* ;p

adrina: yes we are much3 luckier.

yakuya: yeke? tak tegur pun :( but you lagi lawa lah. muah :D

NADIA RAHIMI said...

anamizu : kannn? tapi tulah kita salu terlupa -__-''

anonymous : :')

ardiannie : what actually can we do about it? :(

ijat: insyaAllah :)

amad : aminnn

hariz :kita cuba berubah slow2 k?

azri : Alhamdulillah :')

reena said...

eh br perasan entry niiii. nice entry nadia! well said!

NADIA RAHIMI said...

thank you reena :)

taz said...

Nak mengangis tengok budak budak kecil tuu :(

NADIA RAHIMI said...

kan. sedih sangat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...