Thursday, December 23, 2010

jadikan ini tabiat!

perempuan memang suka baca novel kan. tebai 500 muka surat satu hari pun boleh habis. dasat woo. I baca jugak novel, tapi lambat habis sampai kawan I cakap I mengeja satu-satu perkataan -__-'' sebenarnya I selalu review balik. baru feeling sikit. komik pun I suka baca. komik-komik cinta jepun yang dah alih bahasa. persamaan jalan cerita komik jepun ialah perempuan yang akan pergi cakap kat seorang lelaki yang popular dan menjadi kegilaan ramai 'aku suka kau' lepas tu muka blush and lari laju-laju. walaupun sama still nak baca. hee.

tapi kita semua tahu yang rakyat Malaysia kurang membaca buku. mungkin ini disebabkan oleh faktor diri sendiri yang tak punya minat dan faktor persekitaran eh tapi blog anda suka baca kan? hihi.

anda tengok gambar di bawah dan bezakan sendiri.

rakyat Australia

rakyat Malaysia

so, bagaimana nak pupuk minat membaca?

1. Pilih buku atau apa sahaja bahan bacaan yang anda minat dan mestilah sesuai dengan tahap anda tetapi pilihan kena betul kerana orang yang membaca bahan bacaan yang tidak baik sama sahaja dengan orang yang tak membaca.

2. Peruntukkan masa untuk membaca. setiap hari sebagai contoh, 15 minit untuk membaca dalam masa satu hari. Selepas waktu itu, buat lah apa yang anda nak buat. Ia akan menjadi kebiasaan kalau anda selalu praktikkan cara ini.
3. Jangan putus asa! kalau anda tak mampu habiskan, buat perlahan-lahan. sebab, winners never quit!

4. Jangan membaca ketika anda tertekan kerana jika anda teruskan membaca juga, hasil bacaan anda hanya sia-sia.

Jadi, mari membaca! Bangsa membaca, bangsa berjaya! :)

buku ini bagus! siap di publish selama 70 tahun dan di alih ke banyak bahasa. melayu pun ada.

thank you for reading! take care.


pictures in train from Hielmi Shaiful Nizam's blog
source : wikiHow

19 comments:

Anonymous said...

rindu nk bc komik2 dragon ball.....

Azzam?? said...

gambar australia tu berlakon jerrrr...

Nieza Micha said...

huhu... nampak sgt beza rakyat Malaysia ngan Australia tu... Tapi kalau baca dalam kenderaan, pening pale woahhh...;D

intannadhirah said...

tak leh baca dlm train.. or kereta.. or any transport.. got motion sickness.. mata jd juling, kepala naek pening.. but, i read everyday.. most of the times.. cuti ni duet abes bli buku jek.. ble xda duet, bce artikel dlm internet plak..

p/s: nak men tukar2 buku??

Joi said...

membace amalan mulia :D

fadz said...

i pun ada buku tu. but tak habis2 lg baca.:D

Ayeem Jemain said...

tak suka baca buku. suka baca newspaper, and some stuffs kat internet je :D

BLADE EDGE said...

salam nadia...

saya mmg suka membaca pun..bila dah biasa, kdg2 tu rasa mcm ada yg xcukup jer kalu xmembaca..org kata mcm 'berhantu' sikit laa :-D

buku dale carnegie tu, awak beli ke? saya pun ada..dpt masa kursus dale carnegie di tganu tahun 2007 & 2008. versi BI. versi BM pun dah tgk.

NADIA RAHIMI said...

anonymous: rindu tengok kat tv je :)

azzam: hahaha. mungkin lerr kan

nieza: depends orang kot :D

sis : I know u love to read love. macam best je tukar2 tu. hee

NADIA RAHIMI said...

joi: betul! ;)

fadz: yela. banyak buku lain yang u baca kan :p

ayeem: okay jugak tu sebab still reading materials. pandai anak mak!

blade:boleh tahu pun you suka baca bila tengok blog u cikgu!:)
yang bm direct traslation kan. hihi

Encik Tikus said...

minat baca novel jugak =)

Afendi Othman said...

saya baca jugak..tapi blog..hehe

dianna said...

memang ramai org malaysia malas membaca. tapi bukan semua, maybe ada yang suka membaca. contohnya kalau naik train atau tgh tunggu bas, sepatutnya kita baca buku sambil menunggu tapi xbuat sebab takut kena ejek atau sebagainya. mungkin jugak kan.

NADIA RAHIMI said...

en tikus: awww jarang lelaki minat baca novel kann

esso : okay la tuu ;)

dianna : ya maybe. nanti kita didik anak-anak kita ok dear

ProfHariz said...

Membaca blog nadia pun boleh kan?

http://profhariz.com

bojan said...

train malaysia laju! nak baca tak sempat..dah sampai destinasi dah..hahaha

NADIA RAHIMI said...

hariz: hee. boleh jugak.tapi buku lebih informative

bojan : haha. pandangan di terima :p

Hariz said...

Bhahaha... Seharusnya seorang blogger perlu kuat membaca! Tidak buku sekurang-kurangnya surat khabar kan?

http://profhariz.com

mr.panda said...

try cari MIKHAIL n rayyan fantasi...besttt.hak2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...