Friday, December 24, 2010

Igauan Ngeri

kalau anda pernah baca entry ini (click kalau sudi), anda akan tahu yang I ni seorang yang suka tidur. tapi I bukan nak cerita pasal tidur, tapi pasal bercakap sambil tidur atau panggilan mesranya Mengigau (sleep-talking). bahasa scientificnya ialah Somniloquy, ala-ala nama aweks spanish gitewww. Nak buat nama anak pun boleh. tapi maksud dia mengigau lah. haha

macam mana anda nak tahu kalau anda ni tidur mengigau? senang saja. elakkan tidur sorang-sorang dan pastikan teman tidur anda tu jenis yang suka berjaga malam. so esok pagi dia akan bagitahu anda yang anda mengigau malam tadi. pengalaman benar-benar mengajar -___-''

mengigau tak merbahaya. cuma menjadi bahaya bila kita tercakap rahsia besar kita. mampuihh. tetapi nasib baik lah selalu apa yang di tuturkan oleh seorang pengigau tidak jelas ye kawan-kawan. fuhh~ (sambil lap-lap peluh).

mengigau boleh dielakkan dengan :
1. tidur yang cukup
2. jangan biarkan diri anda diselubungi stress
3. amalkan jadual tidur harian yang sama. iaitu tidur pada waktu sekian-sekian dan bangun pagi untuk solat subuh waktu yang sama setiap hari.
4. jangan makan makanan berat betul-betul sebelum tidur.

tapi mengigau sambil berjalan (sleepwalking) boleh menjadi bahaya. kalau macam Lisa Surihani dalam cerita Im not single mingle tu okay lagi. yang bahaya bila dia ambil kunci kereta dan drive sampai ke klia sebab konon-konon dalam mimpi tu dia jadi jemputan dalam The Oprah Winfrey Show. tak ke haru macam tu. oh Oprah, I love youuuu!

jadi, amalkan gaya hidup sihat untuk elakkan masalah comel seperti ini.

thank you for your time reading this!


ps: mengigau I yang paling style ialah masa kat matrik. masa tu room mate I tengah study. dia kata I tiba-tiba duduk dan cakap "whattteeevaaahhh" dengan tangan-tangan sekali. over tau. suka nak mengigau cakap omputih T__T

source

17 comments:

BLADE EDGE said...

salam nadia...

saya selalu berjaga mlm n tido lewat...kalo bukan sbb tgk midnite movie kat tv2 or tv3, pastinya sbb my baby yg suka tido lewat :-D huahuahuahuaaa...biasa la budak kalo dah boleh berjalan..ada jer nak dibuat n main b4 mintak tukar pampers n masuk tido!

so kalo saya ternampak awak bercakap2 sambil tido tu, buleh la tau apa2 yg patut dr awak ye (hehehe...gelak nakal) pastu kalo awak bgn pagi esok, saya xkan bgtau apa awak cakap... :-DDD

tp kalo nampak awak berjalan sambil tido ......hrp2 la awak tak berjalan sampai kat rumah saya!! :-DDDDDDDDDDD (hahahahaha...)

p/s: lawak la awak niiiii...

Moumo said...

voley thn sengal jugk u ne kan
bahahha
style gile ngigau

mr.panda said...

nk cari yg gurl yg mengigau mcm lisa surihani tu...hak2..comel jek..:p

::dAuZsHaNLeY:: said...

whattttevaaahhhh!
lol...
lawak sekali...
*pernah tgk video budak kecik ckp watever kat youtube? fb pon ade..

anne aziz said...

hahaha mmg comel

Ardiannie Tukimin said...

ok lagi dari mengigau sambil berkata
"daging,daging..daging,daging" spt yg dilakukan oleh ardiannie(bukan nama sebenar).hahaha

Ayeem Jemain said...

hahaha poyo betul ngigau dia. benci oh org cakap whatever. rasa nak lempang. kalau i jd kawan u tu, i da lempang da. hahaha

adrinaqamarina said...

nadia, rina suka melayan kawan3 ngigau. haha! cakap dengan diorang. haha. memang best la.

salu time nak exam memang salu sangat jadi. penat, stress. tak pun tdo3 dengan tulang3 mayat tu,

-.-;

eyt, suka gambar nadia kat sidebar tu :)

NADIA RAHIMI said...

blade: oh jaga anak tu baik2 ye? :) haha. taknak mengigau dah lah pasni.

moumo: you pun voley join I sengal kan :D

mr panda: amboihh. demand nampakkk

dauz: oh yeke? leh bagi link tak?

NADIA RAHIMI said...

anne : eh taklaaa. u yg comel dear!

ardiannie: alalala. kata kat ardiannie, I nak sekilo daging!

ayeem: sampai hati you ayeem! isk T__T

adrina: haha. nakal ye? yela bakal doc banyak kena study kan. thank you babe :)

syasya said...

hehe whateverahh!! kelakar u ni yunk!mesti kawan u 2 x leh tdo lps u ckp 2.haha i paling terukpon mengigau jerit 'senyap!!!!!'.

NADIA RAHIMI said...

hihi. you lagi comel lah yang oi :)
senyap! :p

mamawana said...

bila anak dara mama suka cakap whatevaaarrraaahhh....rasa nak geget geget dia....

Hariz said...

Saya menggingau baca weblog http://niknadiarahimi.blogspot.com/ Ohh.. Apakah? petanda ini..

NADIA RAHIMI said...

mama : whatever tu memang annoying sebenarnya kan

hariz : haha. nanti kita tanya nujum pak hariz :p

black heart inertia said...

woo0ww somniloquy~.. i wonder how we pronounce that one;p tp bnde2 gini mmg best arr especially when ur the one spectating.. tp klu kene kat batang hidung sendiri, klu bole pagi tu nk deny everything yg org kate walaupon ade solid proof "wey, smlm apehal ko sebot name joyah hah?" lol, kantoi scandal disitu ngn anak tok penghulu. one way conversation is fine, rumate yg memahami akan tenang aje walaupon mmbr dok "whatevahh!" in her sleep. but if the rumate start askin question n got good responses, mati la kau disitu! ahahahah.. da mcm main spirit of the coin pulak. so, yeah, the tips u share, they're good stuff=]thanks

p/s: sekali lagi lisa surihani di"mention" dlm entry~;p

NADIA RAHIMI said...

haha. I am grateful all my room mates didn't mind at all :p
lisa? just because. LOL

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...