Saturday, November 13, 2010

mesti baca dan gaduh-gaduh.hihi

niat I cuma nak wish mak and abah. tapi ni yang I dapat -->

click di gambar untuk nampak lebih jelas

Dia siap hantar kat inbox bertajuk 'pesal beb'. padahal I kalau message lambat la sikit nak bukak.


I tak kisah di tegur ke apa tapi please cara kena betul jugak. Yela mungkin dia manusia paling baik di dunia ni kan. Inilah bakal suami yang boleh membimbing isterinya. Sesiapa berkenan, add dia tau. Okay en syukri yang berbudi bahasa, pekerti tinggi dan mulia nak sambung kat sini pun boleh.


ps: hati mesti mau bersih tak nak busuk okay! :)

14 comments:

Mr feckry said...

kalau kotor lu curah je clorox

Farhana Darmawan said...

bengang pulak bace. tak salah nasihat, tapi biar la yg betul. kalau saye pun rase geram la jugak
issshhh bengang!

K said...

salam nadia.. ni khairul@zebra.. ermm.. sian sy tngk awk.. anywy, kalu nasihat kita kena berhikmah.. baru ikut cara rasulullah.. walupn ada org tgur nadia cara kasar, jgn lah berkecil hati, sbb itu tanda masih ada yg ambil berat/syng, kn? bab pakai tdung ni, nadia pasang niat dlu, ok? sy doakan Allah beri kekuatan utk berubah/berhijrah.. permata yg indah & berharga, sudah tentu dijaga dgn baik, btul x? sbb tu Allah perintahkan perihal aurat..

bila kita rasa diri kita baik, kdng2 kita lupa Allah boleh tarik hidayah dr kita bila2 masa... & Allah maha memberi hidayah pd siapa2 pun.. kita yg Islam, blum tentu mati dlm Islam.. betul x? so, setiap hari kita harus berazam utk perbaiki diri.. & doa pd Allah agar diberi kekuatan utk istiqamah berpegang pd islam.. insyaAllah Tuhan tolong, ok?

alrite cik nadia.. smile alwys naaa.. tiada apa yg nk dirisau.. sbb ramai kawan2 u & family yg care pasal u.. wassalam wrb =)

Fana Flora said...

nitti, kite tak faham nape orang buat awak mcm tu.sedih kite. org buat kwn kite mcm ni ;(

org boleh ckp awak mcm2 sebab dorg sume tak kenal awak. mungkin niat dia baik tapi mungkin caranya agak kasar.

takpe nitti, kita semua tahu.setiap org nak berubah ke arah kebaikan kan.. tak perlu nak gebang sana sini pasal kebaikan tu.

ill pray for u dear. do take care. lebiu ;)

Meeno :) said...

OK, terase menyampah pulak dgn org diatas ni, so dengar la pesan i plak pade org yg memberi hujah tu.

FAKTA PERTAMA:
Yes, mmg tuhan suruh kite pakai tudung tapi adekah Allah swt suruh kita mengaibkan org yang tak bertudung? Mmg tak salah utk memberi nasihat, tapi tidakkah itu satu dosa utk mengaibkan org tersebut didepan org ramai? Tak boleh ke nak bagi nasihat tu bagi kat private message ke, atau somewhere org lain x nampak? Perluke nak TUNJUK BAIK depan org dan mengaibkan dia? Wow, kau belajar mazhab mana yg kau rase Allah suke org mengaibkan org lain dikhalayak ramai! Hebat sungguh engkau ni. Tunjukkanlah dalil dalam al-Quran tu.

FAKTA KEDUA:
Yes, mmg tak pakai tudung tu berdosa pada mak bapa juga? Tapi seriously kau kesah ke? Sejak bile plak kau kongsi mak bapak with Nadia ni sampai kau kesah mak bapak die masuk neraka ke syurga beb?
Pulak tu, kau rasa amal ibadah kau tu dah cukup hebat ke nak jaga dosa pahala org lain?
Sedangkan pernah disebut, PELACUR yang kasi anjing minum air dengan kasutnya tu pun Allah masukkan ke syurga, hebat manakah engkau nak ukur dosa pahala org hanya dgn melihat dari segi zahirnya?
Tak taw plak kau ni Allah nombor.2.

FAKTA KETIGA:
Ade banyak lagi dosa2 besar kalau kau nak berdakwah, mcm kat web2 lucah ke, web homoseksual, tu lagi teruk dan perlukan nasihat aku rase. Tapi apesal bende mcm ni yg kau nak cari? Mcm takde point je.

FAKTA KEEMPAT:
Cara memberi dakwah kene la pada tempatnye, beb.
Kalau org tak kenal tu, tak perlu rasenya.
Kalau niat ikhlas, boleh guna cara iklas, bukannya dgn cara tunjuk pandai mcm orang TAK PERNAH BUAT DOSA, tapi nama sendiri pun takut nak letak?
Jangan2 kau ni syok kat Nadia tapi die tak layan kau kot? ;)
Kau tu sembahyang tak tinggal, sunat semua buat tak? Jangan2 sendiri banyak dosa. Sebelum nak nasihat kan org, jadilah org betauliah seb budi bahasa kan budaya kita.
Ni siap nak buat2 status?
Tu ke cara pendakwah IKHLAS?
Malu la sikit kat org yg melihat lebih2 lagi kat org bukan islam.

Akhir skali, minta maaf kalau comment ni menyakitkan hati sesiapa.
Niat dihati nak menyampaikan pendapat.

Nadia tak suruh pun aku hantar comment ni, aku bercakap bagi pihak yang TERANIAYA dek perlakuan engkau yg tak bermoral dan nampak mcm tak memberi nasihat cara ikhlas.
Terima Kasih :)

Meeno :) said...

Sorry panjang sangat comment tu, sampai x muat nak cakap lagi :)
I really hope u'll publish that comment nadia, bukan i nak cari gaduh ke ape, like i said, its just an opinion.
I baca blog u nak pegi beli Mc breakfast terus tak jadi seb dah pukul 11. :)
Kite nak berubah kene la ikhlas.
Takkan seb org suruh?
Nanti jadi mcm some people yg kejap pakai tudung, kejap bukak.
Buat apa?
Tak ikhlas.
Nanti terkene pulak status lain.
Ya allah, "TAKUTNYAAA" :)
Oklah, i ni bnyk ckp kan.
Takpelah babe, u sabar je.
Baca doa org teraniaya dan diaibkan banyak2.
:)
TC Nik! :)

BLADE EDGE said...

salam nadia...

i admit setuju dgn apa yg K & meeno katakan tu..mmg kalo awak nak berubah, mulakan dgn niat awak..jgn lupa, bykkan berdoa minta Allah berikan kekuatan utk awak berubah ke arah lebih baik, setiap kali lps solat..syaitan sentiasa ganggu mana manusia yg nk jadi baik tu..

diakui, mmg berdosa dedah aurat sana sini. tp siapa kita nak judge org tu tak baik, org ni baik? kita ni pulak lebih baik dr semua org ker sampai nk judge org mcm tu? di sisi Allah, xtau lg..Allah tgk amalan kita jer kat akhirat nnt.

honestly, how i wish dpt tgk gmbr u bertudung once u dah tekad nk berubah nnt.. :-D

Azzam?? said...

wahhh.. en syukri ni sangat menarik orangnya..

BLADE EDGE said...

berkenaan komen kat fb tu, mmg kalo saya jumpa, rasa nak pukul jugak! (dah la hari ni mood xbrapa ok atas sbb2 tertentu...)

nak tegur org tu xsalah pun, tp jaga la bahasa bila bercakap dgn org...serupa juga bila menulis, perkataan yg diguna tu menampakkan bahasa cakap org yg menyampaikan mesej tu..yg ditegur tu blh respon tulis kata xmarah, xterasa, dsb..tp dlm hati tu, si empunya badan jer yg tahu...

so nadia...kalo nak berubah ke arah yg lebih baik, teruskanlah..i support u (walaupun xkenal awak)

Reimei Ikhsan said...

niat dia baik, tp cara dia salah.. :)

el pacino said...

Sgt2 surprised. This kind of people DO exist rupanya. Mcmane la dia boleh nak berdebat smp cmtu skli. Shows betapa immature,irresponsible nya dia nie dlm berkata2,dlm nak mentarbiahkan org. Budak UPM ke si syukri nie? hadoi...jgnler keluar2 jd pensyarah ke,cikgu ke,rosak akhlak,rosak budi bahasa bebudak... Sy taknak ckp 'awk sabar la nadia' instead 'awk senyum je la'... Mmg beyond imagination bila bdk nie ada hak nk mengkategorikan individu ataupn seseorg (spesifiknya awk la). Kt tak berhak nk judge org lain in any circumstances pun,that's the rule...

Dr Pito said...

entri ini saya cukup terkilan. dia menyinggung hati rasulullah, menyinggung perasaan para daie dan para pejuang islam. membusukkan nama para2 dakwah yang fisabilillah menegakkan el-din dengan penuh hemat dan lemah-lembut. manusia celaka inilah yang byk terjadi diakhir zaman yang telah disebut rasulullah sebagai mereka2 yang melakukan kerosakkan sedangkan mereka mengaku beriman dengan seiman-imannya. nauzubillahiminzalek. sabar nadia.. allah sedang menguji sekuat mana imanmu. jangan bersedih. allah semaha-maha lembut. robbuna yusahhel 3la kol hal..
-syafiq shahbudin

mizz dya said...

huhu.even awk dh byk kali say thank you pun dia masih x stop membebel lg ek? wonder how his wife survive....*dead*

cAhAyA said...

bru terbace entry ni... nway u should thanks to Allah coz he's not ur husband =)

n doa byk2 la dijauhkan daripada org camni jd sebahagian dari idup nadia. smile...=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...