Wednesday, November 24, 2010

bercinta semasa belajar

I nak jadi Dr Love kejap boleh? pleaseeee. eleh kalau tak bagi pun I nak jadi jugak. tak kira :p

okay I sebernanya nak tahu apa pendapat anda tentang bercinta semasa belajar. sebab in my not so humble opinion ni, I telah berpandangan negatif tentang hal ini. bukan apa, ini kerana I rasa kalau kita gaduh, hampir-hampir break atau break terus dengan sang kekasih ia pasti akan menganggu emosi dah akhirnya pelajaran. apa? tidak pada anda? fine T__T
hoi bukan time tengah belajar tu bercinta lahh -__-'' maksud I disini ialah bercinta semasa masih menuntut, sama ada di sekolah, alam universiti/kolej.

so I nak suggest kat sesiapa yang masih belajar dan single, sedang di ngorat atau belum lagi serta tak kuat semangat, sila jangan cuba bercinta. kawan je dulu. sebab bukan nak kahwin pun kat tahun depannya. ni doktor cinta nasihat ni jangan nak degil tak nak dengar. but well, siapa yang tak nak merasai keenakan bercinta kan? *geligeli*

yela yela buat yang tengah study tapi terbercinta tu sila jaga pasangan elok-elok. nak buat hal tunggu sampai sang kekasih habis belajar okay? tapi kalau boleh jangan lah buat hal sampai bila-bila tau tau. sayangi, jagai dan hargailah dia. ecece. siapa yang pasangan dia tak jaga elok-elok cepat report kat I. biar I babab dia.

okay take care semua. bye for now :)



ps: crawling back to you? nonsense. lmao.


24 comments:

Encik Tikus said...

yeah, aku pun sarankan jgn bercinta masa belajar, susah bila ada komitmen berkaitan menjga perasaan orang nie, =)

Fana Flora said...

nik sayang, u r not the girl next door.u just awesome :D

erm...bechinta lepas kawen la..
hahahaha

NADIA RAHIMI said...

encik tikus: setuju! tapi if tinggal berpraktikal macam ehemm I ni, tak pe :)

fana: amboi nak apa ni.nanti jumpa I belanja! rindu! eceh mampu ke? :p

Kiera said...

adikku syg,bercinta je..hahaha...sibuk je kan..tp,kalo sampai ggu stdy,baik jgn la..hehe..
luv u..

mr.dyan said...

spot on!..well,lots of fellas think that having their partners with them give them more excitement to study,,well to them i give bullshit..ramai je member aku yang kapel2 ni terlokop gak tak kemana..well,ade je yg ok..tapi the general opinion,dont get in love la..cinta tak buta,ia membutakan. dah macam blog aku dah..

Fana Flora said...

kita pun rindu awak jgk! tula nak jumpa dimana dimana dimana
hahaha

BLADE EDGE said...

salam nadia...

ok, kiranya ni pasal cinta sblm kawin la kan?

anyway ada pro n cons dlm hal ni. some students xdinafikan ada yg bjaya dlm study smbil bcinta. maybe cinta tu sndri jadi galakan utk dia lebih berjaya..persoalannya apa akan jadi bila tiba2 berlaku perkara x diingini dlm hubungan tu masa tu??

berbanding yg positif, saya pun nmpk lebih byk kekurangan dlm hal ni. lgpun ni blm kawin. s hubungan tu sndri ragile, blh putus anytime. stuju dgn nadia sbb hubungan ni akan ganggu tumpuan masa study. when it comes to LOVE, mmg akan libatkn emosi..saya pun pernah alaminya dulu. hubungan tu selama 4 tahun putus mcm tu jer..masa putus tu, saya rasa teruk sgt sampai ambik masa selama dkat2 sebulan utk pulih balik. utk pulih, saya byk2 itighfar n bgn awal pagi buat solat tahajjud mintak keampunan n mohon ditenangkan hati utk study. masa tu, saya ada dkat 2 bln lg before grad! mmg merana you!!!

so my advice, to those yg attempt nk cari couple masa study tu, lupakan je la..lg baik bcinta masa dah keje n dah kawin..sbb dah ada job n duit sndri..fikiran dah blh fokus n ada komitmen..

K said...

dh awak ni cuuun sesgt... cmna org x jatuh cinta.. hahaha...
awk leh le tahan2.. org laki2 yg cair, mana tahan sis?? ;p
nywy, betul 3x... study le dlu.. take gdcre, nadia.. snyum sokmo :)

conbellydiobeterisme said...

bercinta masa belajar,belum tentu dapat komitmen ,masalah emosi tak tentu ,efek kuat kat pelajaran,nak bercinta sb ikut kawan ,toksah la ,buat hancur diri ,kalau nak ...kenal dulu ,kawan ,kawen then bercinta cintun la kamu ,single doesn't mean u r lonely,u got ur frenzs :),have fun ;P

Azzam?? said...

cinta time belajar i okay jer... tapi i takleh bercinta dengan pelajar. hahahaha

shima azmi said...

erm..kne pndi la handle sume..jgn cmpur adukkn hal peribadi ngan blajr...nnti dh keje pn, the same thing akn b'laku..so..kne pndi2la.. =)

shahiryusoff said...

betol!haha..*tetibe*

NADIA RAHIMI said...

kiera: ye tahu akak kelasss gitu! luv u too :*

dyan: brighten up your blog then! :)chill

fana: tunggu kita kerja kita date ok on the weekends!

blade: aiyo! sebulan je? hebatnya! ingat setahun. ehe. anyway tahniah sebab you berjaya menempuhi dunia merana dengan jayanya! good luck in your future relationship :)

k : *pengsan* :p take care and good luck too!

conbelly: berdasarkan pengalaman ke? tettt :D

azzam : ohoo.habis bercinta dengan siapa? sugar mummy?kiki ;p

shima : hmm yela tu wakkk.awk kuat takpelah.kuat nangis.opppsss :p

syahir: eleh ta bercinta ke?

Ridzwan Ali said...

becinta biarlah satu..mwahaha :P

NADIA RAHIMI said...

tak de kena mengena :ppp

conbellydiobeterisme said...

haha ,mungkin ;p,to me ,be frenz is better than lovers,cz it remains forever,hee,dream comes first :)

Mikaielle said...

Yup....strongly agree with u.
FOcus on study first....
Dlu time diploma hanyut dengan alam cintan ni lah...tapi tak ke mana pun...
yg dapat cume menganggu emosi jer...

so do the right thing, do things right.
first thing first...:-)

KAMI HIJAU

Azzam?? said...

sugar mummy?? -_-

buat apa? tak best lah..

Amanina Sofea احمدل said...

hye..
bgus jgak post nie..
tp ikut individu itu..
sbb sye bljr smbil brcinta tp more on stdy..huhu

NADIA RAHIMI said...

conbelly: family first la ;)

mika: yay! :D

azzam : dah tu kata ta bercinta dpgn student

amanina : hi! tq! betul! depends individu tu. good to hear that from you :)

Mikaielle said...

habis macamana pulak yang kawen time blajar ek???hehe...


80% student yang berkahwin semasa sedang belajar mendapat keputusan yang flying colours dari satu kajian di malaysia...tak tau la sape yg buat kajian tuh.hehe

NADIA RAHIMI said...

for real? oh this is interesting. mari buat kajian jugak! hihi

Mikaielle said...

yups....tulah...tapi betul jgk kot kajian tuh,coz ramai member2 sy yg kawen masa stdy ni sumenyer hebat la, yg stdy abroad la majoritinya...

so ape lagi...jom kawen nak??haha

BLADE EDGE said...

salam nadia...

aaiii...tkejut ker? xper, apa yg baik tu ambik la buat panduan..esok2 awak pun akan berumahtangga juga...

nk i be honest ker?? about future relationship, dah lalui..i dah kawin la..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...