Thursday, September 23, 2010

sejauh mana kejujuran anda?

I sangat kagum dengan kejujuran seorang pensyarah I.ceritanya macam ni, beliau dan anaknya pergi beli makanan di mcdonalds di lewat malam.dan bila pulang ke rumah beliau mendapati ada makanan terlebih yang diberi oleh pihak mcd.beliau pun tidak kasi anaknya makan dan pergi memulangkannya semula di mcd terbabit keesokkan paginya.jujur tak?kalau I, I makan saja sebab kot la orang tu saja bagi lebih sebab berkenan kat I ke.tapi lepas ni I pun akan pulangkan.sebab beliau kata takut makanan tu haram,bila dah masuk dalam badan,baca doa susah untuk makbul, apatah lagi nasib diwaktu akan datang.ok bye.saja je sharing maring.good day :)

6 comments:

bella dela rosa said...

me too yang beli coklat tapi orang tuh tak scan,mak i tak kasi makan soh pulangkan zz.sodih.
i pon,salu kalo beli lauk kalo cam mura sangat pegi tanye balik betol ke tak nih sbb mak i ckp evry mknn yg msk dlm bdn kite kalo tak halal nnti bnda tu jadi drh daging pastu smpi ke keturunan pon nnti tak elok.takott.sbb tuh mknn kite mkn sangat la pentinggg

BLADE EDGE said...

salam...

kene tgk juga sumber n mcmana cara makanan tu kita dpt.walau sekecik mana pun perkara tu,kalo dah libat mkn minum n jd drh daging,kene extremely careful.xleh main pikir lebih kurang jer,mcm sesetgh org..kalo was-was,jln selamat ialah jgn ambik makanan tu.biarlah kita tpaksa berlapar sekalipun,xpe.yg penting selamat kita d akhirat kelak drp dibakar dlm neraka sbb mkn dr sumber yg xsepatutnya...

nAndOsDorChArD said...

Setuju tuh..cuma kalau orang tuh mmg berniat nak sedekahkan lebih2 dkat kita then its ok..bolehlah makan dengan senang hati~

HaKim LeLaKi BiAsA said...

mak oii...serius jujur kowt...kalo saya lah,x pasan pun...hahaha

Meeno :) said...

Yeke babe?
But mc donalds slalu screw up my orders bnyk kali and smtimes bile they terkurang bagi my stuffs pun i x mintak balik.
So kalau they did smthing like that i pun biar je kot?
What good will it do to them if i return the food the next morning anyway?
It will definitely go bad and they will throw it so membazir je makanan tu unless they return it on the spot.
I dont think its wrong, cuz its their responsibility to give us what we paid for.
Just and opinion. :)

NADIA RAHIMI said...

maybe my lecturer is quite sceptical on this things.some people do :) depends on situation I guess

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...