Thursday, September 23, 2010

krisis pelajar tahun akhir

Tadi konon nak pergi fakulti pukul 8 pagi dan buat sesuatu yang berfaedah sementara menunggu kelas pukul 10.tapi biasalah itu hanya perancangan angan-angan sahaja.bangun dah awal.pastu tengok jam, eh awal lagi, tidur la SEKEJAP. pastu tersedar, tengok jam dan TIDUR BALIK. perkara ini berlarutan sampai pukul 9 lebih baru terhegeh-hegeh nak bangun sebab baru sedar tak mandi lagi. dah la mandi 30 minit. bertolak ke kelas 5 minit sebelum kelas bermula -__-" itu pun I rasa okay la lagi kan daripada terbangun pukul 10.memang terbaik sebab kelas nampaknya berakhir di katil.
I tak tahu lah mungkin sebab dah penat belajar dan gatal nak kahwin sebab tu jadi macam ni.tapi kamu nak kahwin siapa,ada ke yang nak?
Tapi I cakap terus terang, bila tengok pelajar tahun akhir terutama perempuan, lagi-lagi single memang tension je mukanya.sebab I dengar kalau tak jumpa kekasih hati, tak cukup syarat nak graduate.lol.tak baik tau siapa yang buat statement ini.terasa I.lagi-lagi pelajar perempuan tahun akhir ni katanya dah kurang hot berbanding junior perempuan yang lebih muda dan bergetah.lelaki tahun akhir seronok lah kau kan.makin dah nak habis makin laku.ye la sekarang kan trend perempuan muda cari lelaki tua untuk dijadikan suami.maksud I lelaki lebih berusia.sebab lelaki yang lebih berusia stabil dari segi kewangan dan lebih matang.kot?
Oh maaflah melalut pasal kahwin.al maklumlah,gatal.sebernanya apa yang I nak cakap disini ialah sebagai pelajar tahun akhir kita kenalah hargailah detik-detik di universiti dan jangan tak sabar untuk kerja.sebab ramai orang kata hidup di universiti ini lah yang paling best, sebab tanggungjawab kita untuk belajar dan waktu ni lah kita ada masa untuk bergumbira bersama sahabat handai serta menyertai apa-apa aktiviti mencabar seperti merentas desa dan sebagainya.nanti dah kerja lagi-lagi dah kahwin, banyak kot tanggungjawab.oleh itu, I memerlukan orang yang dah bekerja untuk tolong respond.
terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca entry merapu dari nadia yang suka makan ikan kerapu.
ps: ini adalah motivasi kepada diri sendiri yang semakin hari semakin gatal.eh malas.

11 comments:

Peminat Katie Holmes said...

tukar template nampak.

BLADE EDGE said...

salam...

trend pmpuan muda cari lelaki lebih berusia utk djadikan suami tu btul. kalau diorg pikir lelaki lebih berusia lebih matang & stabil, ada jugak btulnya. sbnrnya bukan stakat student2 IPT jer pikir gitu. yg dah keje pun lg la,dik - LEBIH GATAL!! sbb bila dah keje, masing2 (laki & pmpuan) akan pegang duit sndri. takde jadual kelas lg dah. dah tak tertakluk pd undang2 IPT lg. so diorg ada lg byk kebebasan dlm life & dlm mbuat pilihan. peraturan tmpt keje? etika pakaian? apa la sgt...

bila dah pegang duit sndri & ada bf baru sama2 keje, masa tu akan mula la enjoy & rasa bebas giler! bwk ke hulu ke hilir pun xde sapa nk halang.

bila dah keje, environment akan lebih open. bercampur dgn lebih ramai org-yg single2,laki org,bini org,duda,janda..smua ada..fikiran akan lebih terbuka. masa ni la kene pandai tgk, pandai pilih.kalau dpt laki jenis baik, xpe.kalau jenis bengong, jenis xkuat iman, silap2 dgn pmpuan skali blh jadi rosak..so kene hati2 juga la.

[ bila tengok pelajar tahun akhir terutama perempuan, lagi-lagi single memang tension je mukanya.sebab I dengar kalau tak jumpa kekasih hati, tak cukup syarat nak graduate.lol.tak baik tau siapa yang buat statement ini.terasa I. ]

aikk..single lg ker? nk kita tolong cari?? :-) jgn kata gitu. ada lg yg grad tp masih single,xde gf.at least,hidup mesti dtruskan..

BLADE EDGE said...

saya sndri pun dah bekerja..agak jelas juga hal2 gini..kira blh paham la...

NADIA RAHIMI said...

peminat katie holmes: eh dah lama tukar tau! :D
blade: haha thank you for your opinion.rajin-rajin lah beri nasihat dan kata-kata semangat kepada budak baru belajar macam saya nih :)

Fana Flora said...

haha..nitti tak sabar nak kahwin ye :P

juDe iXud said...

BLADE EDGE 'ada lg yg grad tp masih single,xde gf.' well said..haha..

Carl Samsudin said...

owahhhh. gatal rupenya si Nadia ni.

K said...

time study slalu nya x sabar nk kerje..
tapi kerja itu (esp. utk kaum adam) adalah kewajipan & tnggungjwb.. bila dh keje, kalu boleh nk rewind masuk uni smula ke alam study yg x bnyk tnggjwb... so, embrace the remaining moments wisely :)

part tang kawin tu, kalu dh gatal utk mengelakkan maksiat, kawin la penyelesaiannya.. bkn apa, adik2 even di sekolah (bkn takat uni), yg dh terlalu gatal, jd "terlanjur" pula.. bln ramadhan tika syaitan dirantai pn main buang2 bayi.. naudzubillah...

err... "lelaki tua" tu words lg gentle "lelaki matang" kot? hahaha... but true, sbb tu lah cinta time study bnyk sekadar cinta monyet.. oleh itu, pilih le "lelaki matang" ;p

nite.. wassalam..

BLADE EDGE said...

salam...

K - btul juga. kalo sebut 'lelaki tua',obviously berkait dgn umur.nmpk lg tua pun ada.kalo 'lelaki matang',tak semestinya tua.tp lebih kpd aspek pemikiran yg lebih matang.kalo tanya sndri,psl apa ada pmpuan yg kawin lelaki lebih muda? semestinya ada yg akan sebut "sbb dia matang, etc.,etc.,etc..." word 'matang' tu biasanya mesti ada.

kalo bcinta sama2 budak IPT,maybe xmatang lg.sbb maybe masing2 xde pnglmn hidup yg lebih luas.bcinta bagai nak rak,last2 putus.alasan putus? biasanya yg bodo2 jer.kalo pikir blk, rasa klakar pun ada.dh nama pun cinta monyet..otak tak berkembang sgt..org yg dh bkeje ni, otaknya lain sikit maybe dr cara dia bcakap,pikul tggjawab n bpikir.sbb dh bcampur dgn ramai org.bile dh keje,ada la duit & sikit harta cth: kereta..senang nk bawak gf ke mana2.budak2 IPT?motor??lg best pakai kereta..sure la pmpuan akan cari yg pakai keta.at least xbasah bila hujan :-)

slalunya,mana2 guys yg xmatang tu akan rasa tercabar kalo girls pilih laki yg matang n mantap dr byk aspek,esp yg matang..

so, pilihlah yg 'matang' selain sihat tubuh badan & ada keje tetap.

NADIA RAHIMI said...

hehe.masa yang akan menentukan I dapat lelaki matang or anak ikan.hehe.thanks for all the comments.i like it :)

Fadhil Nor said...

hahaha...this post kinda funny...smoga cik nadia dpt ikan ye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...