Saturday, September 18, 2010

benjolan di mata dan penjagaan harian mata

dari I kecil hingga besar sebegini, I selalu menghadapi masalah benjolan di mata atau lebih dikenali sebagai ketumbit.bukan ketombe atau daun ketum.ketumbit.sebut betul-betul ketumbit.ok lulus.baiklah izinkan I mulakan bercerita berkenaan saudari ketumbit?thanks.
Ketumbit ini selalu dikaitkan dengan perbuatan mengintai.kiranya kantoi di sini yang I suka mengintai? -__-" tapi biasalah ini kan gurauan dan usikan orang-orang tua.sengaja untuk bergelak ketawa walaupun I rasa tak kelakar, serta untuk merapatkan silaturrahim sesama mangsa ketumbit dan pengusiknya.
ketumbit yang tumbuh kat I ni degil macam kotoran degil sebab ia mengambil masa yang sangat lama untuk hilang.masa tingkatan 1,masa tinggal di taiping lagi, oleh kerana lama sangat ketumbit ni ada seperti sebati dalam hidup I,pakai segala ubat dan cuba bermacam petua pun tak mahu hilang, I mengambil keputusan untuk melepaskannya pergi.I buat operation.dahla tu my first ever operation,sekali dipertontonkan kepada ramai pelatih-pelatih doktor hospital berkenaan daa.pastu diorang sibuk dok tanya sakit tak sakit tak tapi I sombong maleh nak layan.hihi.(comelkan gelak ejaan macam ni?).yela orang dah la tengah nervous,siap pakai baju sekolah lagi time tu so tension babe tension dengan pertanyaan diorang tu lagi menambahkan ketensenan itu.nasib baiklah doktor yang menjalankan operation amatlah handsome seperti hero-hero hindustani lebih-lebih lagi tahun 2001 bollywood sangat meletop-letop kan kan?I dulu minat gila dengan salman khan.
tapi lepas pada tu pun ia muncul lagi.tapi yang tak degil sangat lah.yang 3-4 hari boleh hilang tu.pastu lepas suatu ketika masa I dah belajaq kat unversity, cheq nak habaq mai, si polan tu datang lagi.ye la si ketumbit degil tu.macam mana nak tahu dia degil?bila korang tunggu seminggu, sebulan, 3 bulan tapi tak hilang-hilang jugak.I pun pergi lah jumpa doctor pakar mata ni.dengan doctor ni I belajar benda baru.dia bagitahu ketumbit jenis ni, nama saintifiknya chalazion.selalunya disebabkan oleh kelenjar minyak yang tersumbat.dia bagitahu memang ramai orang abaikan kebersihan mata, tapi sebab mata I jenis sensitif, ia senang tumbuh.penjagaan harian mata yang betul ialah dengan mencuci menggunakan syampu baby johnson tak pedihkan mata.jangan letak macam korang nak syampu tu. titis sikit pada cotton bud, alah pengorek telinga lah bahasa mudahnya dan sapu di sekeliling bulu mata.I mean, bahagian pakai celak tu haa.tahu?
untuk hilangkan ketumbit memang banyak petuanya.doctor ni suggest tuam menggunakan telur yang panas suam-suam kuku tu, yang warm. sebab panas sangat melecur kulit kang.nak guna tuala yang bersih untuk menggantikan tempat telur pun boleh.amalkan 3 kali sehari.cara lain ialah dengan menggunakan bawang putih.guris guna kuku bahagian bawahnya, airnya ambil dan sapu pada tempat kejadian.yang ni hati-hati tau.dulu I tension sangat ketumbit ni tak hilang-hilang, I ambil potongan bawang putih letak kat mata, and guess what? luka mata I.huu pandai sangat kan.ni pun apply 3 kali sehari.
thank you for your time reading this.have a good day :)
ps:sebernanya hari ini I kena ketumbit T__T.tapi I percaya ini yang tak degil.sebab I tak nak buat operation membuang ketumbit untuk kali yang ketiga!

13 comments:

armouris said...

info tentang ketumbit di SIHAT SELALU - Radang Punca Ketumbit

H I D U P K A M I said...

cik nadia,ade satu lg,kalo cik nadia minat minum air milo,sila berhenti,milo xsebaik yg kita sangka...

NADIA RAHIMI said...

armouris: thanks.tapi tak boleh bukak pun page tu?ehe
kami:really?do share in your next entry pls.tapi jgn expose sgt nanti pihak milo saman susah pulak :)

H I D U P K A M I said...

ni cerita member yang keje sebagai pengkaji kimia...
die yang cakap...
sbb to 'air to' ade mendapan di bawahnye...
to semua besi yang terhakis...
boleh wat darah jadi kotor...
xcaye letak magnet...
tgk ape yg melekat kat magnet to...
mesti tepanjat...

BLADE EDGE said...

salam...

just drop by.

HIDUPKAMI - btul ke ni? xpernah try lg..selama ni ingatkan tu mendapan serbuk milo..

just nak share yg ni
ketupat daun tebu

H I D U P K A M I said...

yup...
mmg btl...
to mendakan besi...
kalo 'air to' powder,xkn ade mendapan,mesti larut...
ito disebabkan mesin tuk compress 'air to' terhakis skali...

NADIA RAHIMI said...

thanks for the info.nanti I try buat eksperimen :)

kimi said...

petua org dolu²
1. Tiap mlm sebelum tido penuhkn air dalam kolah mandi.kuarantin air tu semalaman.
2. Bila bgn tido tuh jgn basuh muka lg.terus rendam muka dlm kolah tu selama yg mampu.
3. pastu lap dgn kain bersih.
amalkan hari²,sesuai utk org yg ada masalah mata mcm ketumbit,berpasir,bersilau.

sy senirik pun pnah rse mcm kes awk ni.selamat mencuba :)

NADIA RAHIMI said...

wow.macam senang!mesti cuba ni!

NADIA RAHIMI said...

tapi tak ada kolah :(

kimi said...

kena ada2knlah... cik nadia :)

Anonymous said...

Hi, tumpang tanya. I pon dah 5 bulan xhlg2 ketumbit.
Kalau u operate kt hospital or klinik? Mahal x?

Anonymous said...

Boleh tanya berapa harga operation buang ketumbit tu?
i ade kt mne ney tmpat yg same jew dok dia melepak..tension la..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...