Wednesday, June 30, 2010

Berbanggalah dengan diri anda :)

pernah tak dalam hati kita berbisik nak jadi macam dia ni lah, dia tu lah?pernah tak?pernah kan?saya banyak kali pernah.lagi-lagi bila tengok orang tu dah la cantik, pandai, kaya, baik pulak tu.

lagi-lagi bab cantik ni.memang lumrah semua orang nak cantik. pakai cantik-cantik, suka benda cantik-cantik, girlfriend cantik-cantik, anak cantik-cantik..semua lah nak yang cantik-cantik.tapi cantik bagi setiap orang adalah berbeza-beza.sebab pernah 2 3 4 5 kali atau lebih insiden yang melibatkan argument(eh bahasa melayu apa eh) pasal kecantikan seseorang tu.contohnya, ada la kawan lelaki saya bagitahu ex gilfriend dia cantik giiiiila gila gila tahap gila baboon la, tapi bila saya tengok yela cantik la,gila tu tak ada la.rupanya cinta pandang pertama dia.cerita yang sama berlaku dengan kawan-kawan yang lain.ada yang saya tanya ha awek tu cantik kan?serius bagi saya cantik tapi bagi kawan yang lain tu katanya biasa je..so my point is, pandangan dan perspektif kita berbeza tentang kecantikan.
sebab cantik tak bermakna hidung mancung, bibir merah dan mungil, mata besar dan bulat, kulit cerah semata-mata.ada yang berpendapat hitam manis tu cantik, begitu juga dengan yang bermata kecil atau berhidung bulat.
tapi bagi saya SEMUA ORANG CANTIK sebernanya.kalau tak, takdalah kita ni mahkluk yang paling sempurna ciptaanNYA kan?kan?jadi kita kena berbangga seadanya dengan apa yang telah dianugerahkan Allah.semua yang terjadi pasti ada hikmahnya betul tak?kiita kena terima setiap kekurangan diri kita.if kita rasa kita ni banyak kekurangan, lebih ramai lagi yang serba kekurangan dan susah dari kita.memang betul hidup ni jangan pandang ke bawah,tapi hidup ni bukan juga hanya pandang ke atas sahaja.bersyukur dengan nikmat yang diberi dan kekurangan tu kita cuba baiki :)

i bet all of you have heard of first impression?yes.it is so important.sebagai contoh, cara pemakaian,kebersihan diri, personaliti yang mana menghasilkan suatu pandangan kepada orang yang melihat kita buat pertama kalinya.benda-benda ni nampak remeh tapi betul memang memberi kesan pada orang lain.katakan lah kita jumpa mamat ni owh hensemnya kalah david beckham, tapi di hidungnya terselit tahi hidung, warna hijau pula tu.haaa korang nak ke tak nak nak ke tak nak berkenalan and tolong bersihkan tahi di hidung beliau?

penjagaan harian seperti memakai pencuci muka, toner and mosturizer janganlah diabaikan demi kesihatan kulit, termasuklah minum air masak dengan jumlah yang banyak setiap hari. selain itu, saya nak sentuh bab kebersihan diri.ye la, kadang-kadang kita tak perasan yang kita dah lama tak mengorek telinga. everytime mandi,cuba cuci-cuci telinga tu sikit dengan tangan. jangan kerap sebab bahaya.cuci kerap boleh ye. hidung pula sila pastikan bulu hidung berada kemas di dalam hidung.begitu juga gigi,gosok gigi at least dua kali sehari, jumpa dentist at least dua kali setahun.mudah bukan?

okay okay saya rasa kan, cantik ni lebih kepada sedap mata memandang.macam mana tu ye?

cara nak jadi orang yang sedap setiap mata yang memandang ialah sangat mudah iaitu SENYUM.senyum ya bukan sengih.sila senyum sekarang.alololo sedapnya mata memandang korang.well saya rasa akan sejuk hati bila tengok orang senyum.it is so wonderful.tapi ia adalah perkara sukar untuk dilakukan oleh kebanyakan orang.kan?sebab saya selalu senyum kat orang yang mostly perempuan and i waited for her to smile back at me tapi hampeh you alls.malah saya akan dipandang pelik macam dia sedang berkata, 'eh,aku kenal ke minah ni? -_-'
senyum tu kan sedekah kawan-kawan, then dermalah sedikit..sampai dilagukan kot senyum tu.cuba nyanyi.cuba nyanyi.
bila kita senyum, orang yang tengok kita pun rasa senang.ada kawan cakap, cara senyuman ikhlas ialah dengan mengecilkan mata dan senyum nampak gigi.er adakah seperti ini?

tak semestinya kot.kalau tanya saya,memang jawapan klise yang akan saya beri iaitu senyum dari hati.ikhlas.ecece.senyum ni hobi saya sebab saya tahu muka saya jenis garang,bengis.tengok ni:
takot tak takot tak?
tapi bila senyum :


ha..tu dia.sweet sikit kan..nak kenal tak nak kenal tak?eh eh ku intai cinta dalam rahsia siapa tu.jiran sebelah ke?ish ish gatal.

satu cara lagi nak bagi sedap mata dipandang ialah dengan yakin terhadap diri sendiri.penerangan untuk yakin ringkas je ye kawan-kawan. okay, maksud yakin disini ialah cara korang bawak diri dihadapan orang lain. ini termasuklah cara kita bercakap, sebab sesiapa yang bercakap dengan penuh yakin memang menarik. tapi yakin bukan dengan menjadi orang lain ye, yakin dengan diri sendiri.cara berdiri pun boleh melambangkan keyakinan.sebagai contoh orang yang berdiri sambil tangannya tak tentu hala bergerak dengan orang yang berdiri tegak,dan pergerakan tangannya terkawal.

sebab tu la dalam pencarian miss world or miss lain-lain tu,mesti ada sesi soal jawab yang mana menunjukkan keyakinan diri dalam menjawab soalan impromptu.sebab keyakinan tu melambangkan kecantikan dan alahai sedapnya mata memandang.

gambar untuk yakin tak ada ye dalam pasaran.

satu lagi, hati kita kena bersih.bukan cuci dengan sabun biozip yang wangi tu ye.bersih iaitu jangan dengki dengan orang lain atau nama glamernya PHD=perasaan hasad dengki.PHD untuk dapat doctor of philosophy tu takpe, dialu-alukan demi kemajuan bangsa dan negara.sebab i notice kita cepat menanam perasaan dengki terhadap orang yang lebih berjaya dari kita siap bomoh-bomohkan lagi.ish ish ish,takmau takmau.itu kan rezeki dia.so kejayaan dia kita jadi kan panduan.okay?bila hati bersih, automatic terpancar pada wajah.betul.ini pesanan arwah embah(nenek) saya.
akhir kata dari saya, mulakan harimu dengan senyuman, keyakinan dan bersihkan hati.
anda juga mampu sedap mata dipandang :))
good day

8 comments:

Uchiha Naqibi said...

:).....hummmmm yup...bende2 cenggini mmg sgt subjektif...mata len2..taste len2...for e.g...kawan kawan cakap minah ni lawa..cun...tapi bile kite tgk...biasa jekk...then bile kite kate minah ni cantik n lawa...then membe2 lak cakap takde la mane pun...

A month b4 tis..ada jumpe tis one girl..masa tu teman member ..lawat member dia yang sakit kene denggi....then there tis one girl..dun remember wat she look like..As usual..I like to chew things..ceklat..gula2..lolipop...esp tooth pick....

tapi...after few days...suddenly macam teringt kat dia...dunno why...hahahaha...muke tak ingt...tapi macam nk kenal tis girl..something about her..maybe chemistry..tak ingt la ada taik idung ke tak kat idung dia...maybe dia ada misai ke apa...mata senget ke...make up cam chinese opera ke..but i do remember she's a free hair..apa yang dpt difikirkan cme...''maybe dia budak upm'' since the guy that my friends visiting is from upm''..may be she from unikl..maybe sarawak...dunno lor...anyway it doesnt matter..

sebab..at that moment when after a few days...i suddenly remmbr bout her.. macam rasa nak kenal dia..and its like...the time she was there in the hospital..its like you know this girl up to her heart..even it the first time i met her..

My conclusion is....tak semestinya penampilan tu penting...kadang2...hati..sometimes..you akan rasa yang you connected to someone...ada chemistry...at that time...pandangan tu takde makna...as long as ada chemistry...

so...i would like to disagree with you in certain points....penampilan itu mmg penting..but in certain occassion...let say ..youre in for an interview..then I would agree with your statement..of course in the eye of an interviewer..your style and confidence matter the most..

but in daily life..believe me...it doesnt count...boleh tak awak cakap orang yang tak bertudung nih jahat2...and orang bertudung baik2...

then bila jumpe orang pakai kemeja T with nice tie..tuck in shirt..a bit smile on his face..you would say that this is a good guy...

bukan kah ianya sgt2 subjektif... :) dont you think so..sebab as you said...pokok pangkalnya hati...hati mau bersih juga... :)betul enggak??? :)...it is so unexplained...you can never tell...

NADIA RAHIMI said...

thank you for your comment.
ya saya mengaku tak semestinya apa yang saya utarakan tu betul.
sebab saya cakap secara general je :)
anyway is there something i can do to help you find that girl?because i'm studying at upm,just like your friend.haha.
thanks again for sharing ya :)
bye for now

Hazwan Faisal said...

bukan aku yang cakap ler, my lecturer told me bout that smile.hehe.
Im just sharing it.

Uchiha Naqibi said...
This comment has been removed by the author.
Meeno :) said...

Godd, u're so pretty Nik!

bella dela rosa said...

i love u~

Nilzaf Melati said...

comelnya u =)

zizie said...

cantik,lawa.,cun..,,kacak.,,hensem..
macho..,itu semua anugerah Allah.,,dia yg menciptakan..,,kita mesti bersyukur dan kita mesti percaya pada takdir..,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...